Tineri ortodocşi cer Mitropolitului să prezinte scuze publice
https://www.ipn.md/ro/tineri-ortodocsi-cer-mitropolitului-sa-prezinte-scuze-publice-7967_997974.html
Un grup de tineri ortodocşi susţine că Mitropolia Moldovei şi-a trădat creştinii în cel mai criminal mod deoarece a fost de acord cu votarea Legii cu privire la asigurarea egalităţii. Aceştia au cerut, într-o conferinţă de presă, ca Mitropolitul să-şi ceară iertare publică pentru dezamăgirea şi înşelarea creştinilor când nu a întreprins nimic pentru ca legea să nu fie votată, transmite Info-Prim Neo.
Magdalena Ţâbuleac, care s-a prezentat ca reprezentant al sute de tineri creştin ortodocşi, a spus că pe parcursul a doi ani atitudinea Mitropolitului Vladimir faţă de „Legea antidiscriminare” s-a mărginit doar la nişte declaraţii seci. „Mitropolia Moldovei a fost îndemnată de nenumărate ori să se mobilizeze la maximum pentru a opune rezistenţă votării ei grabnice în formatul actual. Înalt Prea Sfinţia sa a preferat însă să ia apă în gură şi să o facă pe mortul în păpuşoi”, a spus reprezentanta tinerilor creştin ortodocşi. Ea a mai menţionat că astfel Mitropolitul şi-a trădat creştinii şi vina pentru faptul că legea a fost votată nu aparţine doar demnitarilor, ci şi poziţiei trădătoare şi laşe a Mitropoliei Moldovei, a spus tânăra.
Un alt tânăr, Dorin Jamba, a declarat că toţi cei 53 de deputaţi care au votat Legea privind asigurarea egalităţii, şi alte persoane precum premierul Vlad Filat, ministrul justiţiei, Oleg Efrim, şi fostul ministru al justiţiei, Alexandru Tănase, trebuie să fie daţi anatemei (n.r. - să fie excluşi din rândul bisericii). „Cei daţi anatemei urmează a fi lipsiţi de dreptul de a participa la slujbe şi Tainele bisericeşti, până la pocăinţa publică pentru crima comisă împotriva propriului popor”, a spus tânărul. Dorin Jamba a mai subliniat că, dacă şi de această dată Mitropolia Moldovei va ignora apelul creştinilor, atunci tinerii creştin-ortodocşi îşi vor rezerva dreptul să se adreseze Patriarhului Kiril pentru ca acesta rânduiască un alt ierarh. „Un ierarh destoinic, ortodox şi în stare să păstorească cu dragoste şi să apere cu râvnă Biserica încredinţată”, a menţionat reprezentantul tinerilor creştin ortodocşi.
Săptămâna trecută, Parlamentul a votat în două lecturi Legea privind asigurarea egalităţii. Deputaţii au dat asigurări că aceasta reprezintă un mecanism de asigurare a egalităţii cetăţenilor, în conformitate cu prevederile articolului 16 din Constituţie şi cu directivele europene din domeniu. Adoptarea legii este o condiţie a Uniunii Europene pentru ca Republica Moldova să avanseze în dialogul privind regimul liberalizat de vize. În ziua când s-a votat legea câteva organizaţii obşteşti, dar şi partide politice au protestat în faţa Palatului Republicii, unde se desfăşoară şedinţele Parlamentului.