logo

Tineri din mai multe localităţi militează pentru stoparea poluării râului Bâc


https://www.ipn.md/ro/tineri-din-mai-multe-localitati-militeaza-pentru-stoparea-poluarii-raului-bac-7967_1005542.html

Peste 200 de tineri din raioanele Ungheni, Anenii Noi, Străşeni, Călăraşi, dar şi din municipiul Chişinău au participat miercuri, 29 mai, la un flash mob împotriva poluării excesive a râului Bâc, transmite IPN.

Flash mob-ul a avut loc în Piaţa Marii Adunări Naţionale. Tinerii au încercat să atragă atenţia populaţiei prin dans. Preşedintele Centrului Naţional de Mediu şi unul dintre organizatorii acţiunii, Ina Coşeru, a spus că îndemnul pe care vor să îl transmită oamenilor este ca să îşi iubească şi să protejeze râurile. „Anterior a fost organizată şi o campanie de salubrizare a râului Bâc, la care au participat circa 2 mii de tineri”, a comunicat Ina Coşeru.

Tinerii se pronunţă pentru stoparea deversărilor ilegale a apelor uzate neepurate în Bâc, mai ales pe segmentul municipiului Chişinău. „Inspectoratul Ecologic de Stat trebuie să controleze fiecare agent economic ce face cu apele uzate. Am făcut un apel către Parlament pentru a declara catastrofă ecologică în zona râului Bâc şi am primit răspuns din partea Ministerului Mediului că e nevoie să fie elaborate anumite acte normative specifice”, a mai spus Ina Coşeru.

Solicitat de IPN, preşedintele Organizaţiei Teritoriale Chişinău a Mişcării Ecologiste din Moldova, Vlad Garaba, a declarat că, potrivit ultimelor cercetări, râul Bâc şi afluenţii acestuia în cea mai mare parte a anului sunt secaţi, iar poluarea masivă este cauzată de scurgerile necontrolate de la fabricile şi benzinăriile din Chişinău, agenţii economici nefiind pentru poluarea acestui râu.

Flash mob-ul a fost organizate de Centrul Naţional de Mediu.