logo

Tineri din Budești se plâng că autoritatea locală nu ține cont de necesitățile lor


https://www.ipn.md/ro/tineri-din-budesti-se-plang-ca-autoritatea-locala-nu-7967_1068160.html

Tineri din comuna Budești, municipiul Chișinău, acuză inacțiuni ale autorităților locale și spun că tineretul este nevoit să plece din localitate în condițiile în care factorii de decizie nu fac nimic pentru a-i oferi un mediu de dezvoltare favorabil.

Într-o conferință de presă la IPN, Cristian Ermurachi, spune că administrația locală a fixat în Planul pentru 2018-2023 – dezvoltarea învățământului școlar și preșcolar competitiv, dotarea bibliotecii cu literatură necesară pentru lectura obligatorie a elevilor. Costul se estimează la peste 200 de mii de lei. „În urma vizitării bibliotecii am observat că, din 2018 până acum, s-au procurat manuale pentru lectura obligatorie de doar patru mii de lei. Apare întrebarea: De unde ar trebui să ia tinerii literatură până în anul 2023, până când este proiectul?”, se întreabă tânărul.

Cristian Ermurachi menționează că APL și-a sumat reabilitarea și punerea în valoare a patrimoniului cultural din satul Budești. Adică, relansarea și menținerea activităților colectivelor artistice de amatori și a echipelor sportive de fotbal, volei, baschet și dotarea lor cu echipamentul sportiv necesar. Costul estimat este de 300 de mii de lei. În realitate, administrația locală a vândut în 2011 terenul de fotbal unei persoane fizice, iar de atunci acest teren a fost revândut de cinci ori.

De când există echipa de fotbal a localității, nu au fost ajutată deloc logistic, toate cheltuielile au fost asigurate de jucători. Echipa de baschet activează de doi ani în localitate și nu a reușit să beneficieze de susținere pentru achiziționarea echipamentului sportiv necesar, a spus Cristian Ermurachi.

Un alt tânăr, Victor Sandu, spune că administrația locală ar trebui să susțină tinerii. Realitatea este alta. Suprafețele destinate parcurilor și zonelor de agrement fie sunt vândute, fie sunt date în arendă. Tinerii nu au unde petrece timpul liber, stațiile PECO transformându-se în centre de tineret.

Sorin Creangă, locuitor al comunei Budești, spune că un moment pozitiv este că, în ultimii doi ani, s-au deschis mai multe centre extra-curriculare pentru elevi. Totuși, elevii vin în Chișinău pentru mai multe oportunități de studii.

Tinerii le cer factorilor de decizie la nivel local să țină cont de necesitățile pe care le au și spun că sunt deschiși să vină cu inițiative care ar dezvolta potențialul localități. Tinerii au îndemnat semenii lor să nu le fie frică să vorbească public despre problemele cu care se confruntă și să se implice activ în procesele decizionale din țară.