logo

Tineri cu dizabilităţi locomotorii vor fi ajutaţi să-şi găsească de muncă


https://www.ipn.md/ro/tineri-cu-dizabilitati-locomotorii-vor-fi-ajutati-sa-si-gaseasca-de-munca-7967_1004373.html

Tineri cu dizabilităţi locomotorii vor obţine studii profesionale în cadrul unui proiect lansat de Asociaţia „Motivaţie”. O parte dintre cei 20 de beneficiari vor avea posibilitatea să se angajeze în câmpul muncii.

Directorul executiv al asociaţiei, Igor Meriacre, a declarat pentru IPN că în anul 2004, cu ajutorul unor granturi străine, asociaţia a deschis în oraşul Vadul lui Vodă Centrul pentru viaţă independentă, unde persoanele cu dizabilităţi locomotorii au parte de instruiri vocaţionale, profesionale, activităţi sportive în scaun cu rotile. În afara centrului, asociaţia a lansat un proiect, „Sanse egale la angajare”, în cadrul căruia au fost organizate seminare informative şi acţiuni de formare a grupurilor de iniţiativă în 6 raioane ale Republicii Moldova: Ialoveni, Ştefan Vodă, Călăraşi, Şoldăneşti, Rezina şi Făleşti.

„Cea mai mare problemă a persoanelor cu dizabilităţi este lipsa studiilor profesionale. Pe cât de mult ne-am dori să ajutăm aceste persoane, lipsa studiilor îşi spune cuvântul, pentru că angajatorii solicită persoane cu studii şi experienţă. Chiar acum avem câţiva tineri pe care îi ajutăm să se angajeze în câmpul muncii. În acest an ne propunem să ajutăm cel puţin 20 de tineri să obţină studii profesionale şi o parte din ei chiar să se angajeze”, a menţionat Igor Meriacre.

În context, Igor Meriacre a mai spus că, în vara anului trecut, o tânără cu deficienţe locomotorii a încercat să se înscrie la cursuri profesionale ca operator de servicii poştale, dar a fost refuzată brutal de directorul instituţiei. Membrii asociaţiei au apelat la ajutorul autorităţilor, iar după implicarea Ministerului Educaţiei tânăra a fost înscrisă la studii, a primit bursă şi cazare în cămin.

Alte 26 de persoane cu dizabilităţi au fost angajate în câmpul muncii în cadrul proiectului „Monitorizarea respectării drepturilor persoanele cu dizabilităţi în Republica Moldova”, finanţat de Uniunea Europeană. „Cu părere de rău, acest proiect este pentru o perioadă scurtă de timp, 5 luni, ceea ce înseamnă că în curând aceste persoane vor rămâne fără serviciu”, a spus Igor Meriacre.

Pentru a facilita angajarea în câmpul muncii, în viitorul apropiat va demara un curs de stagiu pentru 8 tineri cu probleme locomotorii. Aceştia vor învăţa cum să scrie un CV şi cum să se prezinte independent la un concurs de angajare.

Proiectele iniţiate de Asociaţia „Motivaţie” includ persoane cu dizabilităţi locomotorii din toată Republica Moldova. Din anul 2004, de când a fost creată asociaţia, peste 1 mie de persoane cu dizabilităţi au beneficiat de serviciile oferite.