logo

Tineri activişti din 6 ţări vor veni la Chişinău în cadrul unui proiect pro-european


https://www.ipn.md/ro/tineri-activisti-din-6-tari-vor-veni-la-chisinau-in-cadrul-unui-proiect-pro-euro-7967_1006195.html

Tineri activişti din 6 ţări vor veni la Chişinău în cadrul unui proiect internaţional care îşi propune promovarea valorilor europene. Tinerii sunt membri ai organizaţiei nonguvernamentale Jeunes Européens fédéralistes  (JEF) Europe. Reprezentanţii JEF Europe Moldova susţin că promovarea valorilor europene este o necesitate în special pentru tineri, iar acest proiect vine să promoveze politicile europene şi să creeze o platformă de gândire europeană.

„Acest proiect se poziţionează  drept o platformă de colaborare între organizaţiile pro-europene din estul Europei”, a spus reprezentantul JEF Europe Moldova, Adrian Băluţel,  în cadrul unei conferinţe de presă la IPN. Potrivit tânărului, promovarea valorilor europene este o necesitate în Republica Moldova, pentru că tinerii cunosc puţine lucruri despre perspectivele care pot apărea odată cu integrarea europeană a ţării. Adrian Băluţel s-a referit la combaterea şomajul printre tineri şi la crearea oportunităţilor  în domeniul educaţiei, sănătăţii şi integrării sociale.

Pentru a doua jumătate a anului curent tinerii îşi propun un alt proiect, susţinut de Ministerul Tineretului şi Sportului. Acesta prevede deplasarea voluntarilor JEF Europe în 10 localităţi din ţară, unde vor informa tinerii cu privire la Uniunea Europeană şi beneficiile proiectelor lansate de UE pe parcursul anilor. O iniţiativă similară a fost pusă în aplicare şi anul trecut.

Ana Maria Cojocaru, membră a JEF Europe Moldova, a spus că ţara nu va avea şanse de integrare europeană atât timp cât tinerii nu vor avea o gândire europeană. Potrivit acestea, tinerii trebuie să acţioneze, iar JEF va face tot posibilul să informeze cât mai mulţi tineri despre valorile pro-europene.

JEF Europe este un ONG care are peste 30 de filiale în diferite ţări ale lumii. Organizaţia  are drept scop promovarea ideii de integrare europeană, asigurarea democraţiei europene.  JEF Europe Moldova este activă din 2004 şi are peste 20 de membri.