La peste un an de la adoptarea pachetului de legi privind integritatea, Autoritatea Națională de Integritate așa și nu a devenit funcțională. Modul lent exagerat a desfășurării concursului de suplinire a funcțiilor de președinte și vicepreședinte vorbește despre caracterul intenționat de tergiversare a acestui proces. În lipsa conducerii, precum și a inspectorilor de integritate desemnați sau selectați prin concurs, verificarea averilor și intereselor persoanelor care ocupă funcții publice este compromisă. Constatările sunt făcute de către Transparency International – Moldova (TI–Moldova), care își exprimă profunda îngrijorare în legătură cu trenarea reformei în ANI, transmite IPN.
Într-un comunicat de presă, TI–Moldova menționează că se creează impresia unei lupte acerbe pentru controlul ANI, încercându-se înlocuirea unei persoane cu mandatul expirat cu o altă persoană mandatul căreia va expira în curând. Trezește nedumeriri și graba cu care la conducerea ANI este propulsată o persoană care anterior s-a opus reformării instituției și a încălcat disciplina de lucru, potrivit afirmațiilor lui Anatol Donciu (ex-președinte în exercițiu ANI), iar mai recent – nu a trecut testul la poligraf.
În condițiile transferului puterii la ANI într-un mod confuz și scandalos, Transparency International – Moldova consideră că este iminent riscul spargerii bazei de date și arhivei ANI (declarațiile de venituri și proprietate/de avere și interese personale, hotărârile CNI și documentele din investigațiile efectuate) în beneficiul unor grupuri de interese obscure. În acest caz, nimeni nu-și va asuma răspunderea pentru eventuale nereguli.
TI–Moldova mai menționează că lupta pentru controlul ANI se desfășoară în preajma alegerilor parlamentare, când va fi extrem de important ca societatea să afle despre integritatea candidaților. În prezent în ANI s-a acumulat un număr considerabil de petiții și solicitări de efectuare a controalelor, zeci de mii de declarații de avere și interese personale rămân neverificate. Potrivit ONG-ului, fără reacția ANI rămân și multiplele investigații jurnalistice care au scos la iveală proprietăți luxoase ale demnitarilor și funcționarilor publici, eventuale cazuri de luare a deciziilor în conflicte de interese și de încălcare a regimului de incompatibilități.
În aceste condiții, Transparency International – Moldova solicită guvernanților să depună eforturi reale pentru a asigura funcționalitatea și independența ANI, una dintre instituțiile de bază menite să prevină corupția în sectorul public din Republica Moldova.