logo

Timbru de mediu 2013. Lege ilicită sau nu


https://www.ipn.md/ro/timbru-de-mediu-2013-lege-ilicita-sau-nu-7542_1065015.html

Timbru de mediu 2013. Lege ilicită sau nu

În ultima vreme avem un nou scandal în România şi anume: timbre de mediu 2013. Românii nu ştiu ce să mai facă. Dacă anul trecut în Campania electorală Guvernul preciza că vor elimina taxa de mediu, acum situaţia este un pic schimbată - taxa rămâne, se schimbă denumirea şi principiile rămân aceleaşi.

La data de 09.01.2013 s-a amânat publicarea formei finale a legii privind timbre de mediu 2013. Până atunci românii vor plăti exact ca anul trecut şi chiar mai mult pentru autoturismele înmatriculate înainte de 2007. Tendinţa în Europa - vezi, Franţa, Belgia etc de a menţine taxa şi chiar de a o mări - de ex Franţa de la 01.01.2013 de 3 ori.

România care aproape 95% din sistemul francez de drept şi drept urmare nu poate avea o altă poziţie.

Dispoziţii legale: Statul francez a decis modificarea baremului Bonus/Malus privind taxele pentru vehiculele noi, în funcţie de emisiile de carbon. Cea mai semnificativă creştere se va înregistra la vehiculele care emit peste 191 grame de CO2 pe kilometru. Astfel, pentru cele care se situează între 191-200 grame CO2 pe kilometru, taxa creşte de la 2300 euro la 5000 euro, iar pentru cele care emit peste 201 grame CO2 pe kilometru, taxe creşte de la 3600 la 6000 de euro. Bonusurile primite de cei care optează pentru maşini nepoluante se menţin la baremurile din 2012 (7000 de euro pentru maşinile full-electrice şi 4000 de euro pentru maşinile hibrid care emit sub 110 grame CO2 pe kilometru).

Conform noului barem, procentual vorbind cel mai afectat model va fi Lada Niva 1.7 i - motorul acesteia emite 224 grame de CO2/km şi din această cauză la preţul ei de 11.990 euro se va adăuga taxa de 6000 de euro, ajungând la 17.990 euro!

Şi modelul 4x4 de la Dacia va fi afectat: pentru Duster 1.6 L taxa de mediu va ajunge la 1500 euro.

Conform unui studiu realizat de Euroglasstax, taxa de 5000 de euro va afecta 410 de modele din gamele producătorilor auto prezenţi pe piaţa din Franţa. Procentual, taxa se situează între 4% din valoarea maşinii (în cazul unui BMW seria 7 - 750Li Exclusive Individual, care costă 127.500 euro) şi 18% (Mercedes Vito). Pentru mai mult de jumătate dintre versiunile afectate, penalizarea reprezintă mai mult de 10% din valoarea maşinii. Printre modelele puternic afectate se numără Nissan Qashqai 2.0i 140 CP, Ford Transit Kombi, Volkswagen Caravelle 2.0 TDI, Mercedes-Benz Vito 110 CDI BlueEfficiency, Honda CR-V (generatia precedenta), Mazda5, Skoda Superb Combi 1.8 TSI.

Conform Eurotaxglass însă, puţine modele franţuzeşti sunt afectate de această nouă versiune a legii Bonus/Malus. Astfel, modele precum Citroen Jumper Combi, Peugeot Boxer Combi, Peugeot Expert şi Renault Master Combi sunt afectate de această taxă, penalizarea reprezentând până la 15% din valoarea de achiziţie a acestor modele.

Se pune întrebarea este legal sau nu acest timbru de mediu? Dacă luăm declaraţiile guvernului şi anume: poluatorul plăteşte dacă are maşina veche şi capacitate cilindrică mare am spune că nu vor schimba nimic faţă de legea 9/2012, decât denumirea. Principiile rămân şi caracterul ilicit al acesteia rămâne.

Ar fi de acord cu varianta Germaniei: nu există taxă de mediu, dar există impozit mai mare. Dacă timbrele de mediu care vor fi calculate în funcţie de cantitatea de noxe emisă de autoturism şi va fi plătită de absolut toată lumea care are maşină, anual, împreună cu impozitul pe vehicul ar fi rezonabil. Ideal ar fi să fie eliminate, dar România nu îşi va permite niciodată să scoată această taxă.

Se mai poate ataca pentru evitare sau recuperare timbrul de mediu? Răspunsul nu poate fi decât unul: DA.

Se mizează pe faptul că românii nu vor ataca aceste decizii ca şi în 2012 într-un număr mare, că durează şi aşa statul va fi învingător.

Procedura de recuperare a aşa numitului timbru de mediu: Temeiul rămâne acelaşi: Potrivit art. 90 alin. 1 din Tratatul Comunităţii Europene (T.C.E.), nici un stat nu poate aplica, direct sau indirect, produsele altor state membre impozite interne de orice natură mai mari decât cele ce se aplică direct sau indirect, produselor naţionale. Aceste dispoziţii din T.C.E. au rolul de a asigura libera circulaţie a mărfurilor în spaţiul comunitar prin interzicerea oricăror taxe interne discriminatorii faţă de produsele similare din alte state comunitare.

În contextul aderării României la Uniunea Europeană acesteia îi revenea obligaţia confirmării dispoziţiilor art. 90 din T.C.E. Cu toate acestea taxa de prima înmatriculare prevăzuta prin art. 214 alin. 1-214 alin. 3 Cod Fiscal şi aplicabilă autoturismelor şi autovehiculelor comerciale second-hand la prima înmatriculare a acestora în România constituie o măsură discriminatorie a Statului Român faţă de autoturismele second-hand din alte state comunitare în raport cu cele similare din România cărora nu le este impusă o astfel de taxă. În consecinţă taxa de primă înmatriculare impusă autoturismelor şi autovehiculelor second-hand constituie o încălcare a dispoziţiilor art. 90 din T.C.E.

Aşteptăm cu nerăbdare o formă a legii care se anunţă ilegală de acum.


Cabinet Avocat Coltuc
www.coltuc.ro

av. COLTUC MARIUS
00 40 745150894

Partener
www.licitatiijuridice.ro