Grădina Botanică va beneficia de servicii de termoficare centralizate, prestate de Termoelectrica, după o pauză de 20 de ani. Contractul de parteneriat privind reconectarea complexului de sere și a blocului de laboratoare la servicii centralizate de încălzire și preparare a apei calde menajere a fost încheiat miercuri, 21 iulie, transmite IPN.
„Termoelectrica va pune la dispoziția Grădinii Botanice servicii de termoficare de calitate înaltă, care să contribuie la păstrarea și cultivarea colecțiilor de plante valoroase pe care le deține instituția, precum și la asigurarea confortului pentru angajați, în perioada rece a anului”, a menționat Victor Puiu, directorul comercial al Termoelectrica, citat într-un comunicat de presă.
„Datorită colaborării cu Termoelectrica, vom reuși să creăm condițiile necesare pentru dezvoltarea și mărirea colecției noastre de plante tropicale și subtropicale, care este în prezent formată din peste 3000 de taxoni”, a menționat Ion Roșca, directorul Instituției Publice Grădina Botanică.
Potrivit parteneriatului, Termoelectrica își asumă investițiile ce țin de proiectarea și instalarea unui Punct Termic Individual (PTI) și a rețelelor termice exterioare, lucrări ce urmează să fie executate până la 1 decembrie. De cealaltă parte, Grădina Botanică va asigura funcționarea fiabilă a sistemului intern de distribuție a energiei termice și a apei calde.
Până în prezent, Grădina Botanică avea încălzire și apă caldă de la două cazane pe gaze naturale proprii, nefiabile din punct de vedere tehnic și costisitoare la întreținere.
Datorită racordării la sistemul centralizat de termoficare, mentenanța PTI-ului va fi asigurată non-stop și gratuit de echipa Termoelectrica. Totodată, noua metodă de încălzire, pe lângă faptul că va oferi independență totală în consum, este mai prietenoasă cu mediul, întrucât se exclude factorul de poluare prin arderea gazelor naturale la locul de consum, cum e în cazul sistemelor individuale de încălzire.