Modernizările propuse de Termoelectrica la sistemul de termificare ar putea reduce facturile pentru energia termică cu aproximativ 30%. Declarații în acest sens au fost făcute de către Valeriu Triboi, viceministrul al economiei, şi de Veaceslav Eni, director general Termoelectrica, în cadrul unei conferințe de presă, transmite IPN.
Lucrările de modernizare sunt desfășurate în cadrul Proiectului „Îmbunătățirea Eficienței Sistemului de Alimentare Centralizată cu Energie Termică”, creditat de Banca Internațională pentru Reconstrucție şi Dezvoltare cu 3,4 milioane de euro. În cadrul proiectului, urmează să fie instalate Puncte Termice Individuale pentru energie termică și prepararea apei calde, de care vor beneficia 124 de blocuri locative și 34 de clădiri administrative din Chișinău, conectate la sistemul centralizat de termoficare. Blocurile alese sunt din două zone ale municipiului Chișinău, cele mai proaste din punct de vedere hidraulic, din raza centralei termice Vest şi Sud.
Viceministrul Valeriu Triboi a menționat că apariția Termoelectrica, prin fuzionarea Termocom-ului și CET-urilor, a dus la consolidarea sistemului de termificare. La nivel mondial, sistemul centralizat de alimentare cu energie termică este cea mai bună soluție de termoficare, a remarcat oficialul.
Până la această etapă, Termoelectrica şi Asociaţia coproprietarilor în condominiu ACC 51/417 din strada Pandurilor au semnat un contract de colaborare privind instalarea sistemului de termoficare cu distribuția agentului termic pe orizontală pentru cinci blocuri locative. În acest sens, proiectul din strada Pandurilor, este un exemplu de performanță energetică şi de conlucrare între locatari şi furnizorul de agent termic, afirmă viceministrul. Valeriu Striboi spune că facturile celor din strada Pandurilor, acolo unde deja s-a trecut la distribuția agentului termic pe orizontală, sunt mai mici cu 30%.
Directorul general Termoelectrica, Veaceslav Eni, şi-a exprimat speranţa ca practica să fie preluată de cât mai multe blocuri. „Doar prin eforturi comune, blocurile locative din capitală pot beneficia de un sistem de termoficare mai eficient, la costuri optime”, a spus directorul.
Pentru a se contacta la noul sistem de termoficare este nevoie ca toţi locatarii unei scări să accepte trecerea la sistemul de distribuție pe orizontală. Altfel, acesta ar fi foarte ineficient. Costurile suportate te Termoelectrica țin de instalarea Punctului Termic Individual, a distribuţiei pe orizontală şi a contoarelor, iar conexiunea în fiecare apartament revine consumatorului.
Termoelectrica promovează din anul 2016 sistemul de termoficare cu distribuția pe orizontală, cu instalarea punctului termic individual şi a contoarelor în scara blocului. Prepararea apei calde efectuându-se în casa scării.