logo

Termoelectrica anunță finalizarea mai multor proiecte de modernizare


https://www.ipn.md/ro/termoelectrica-anunta-finalizarea-mai-multor-proiecte-de-modernizare-7967_1085768.html

Termoelectrica a derulat în anul 2021 un program de investiții, finanțat din surse proprii, aprobat de ANRE, în valoare totală de cca 551,3 milioane de ei. Potrivit directorului general al întreprinderii, Veaceslav Eni, proiectele implementate au permis modernizarea infrastructurii, îmbunătățirea calității serviciilor de termoficare prestate consumatorilor și creșterea eficienței și fiabilității infrastructurii energetice. Pentru acțiunile implementate, Termoelectrica a fost premiată cu trofeul „Mercuriul de Aur” și cu statueta „Zeița Calității” la Gala Businessului Moldovenesc, transmite IPN.

Potrivit Termoelectrica, investițiile companiei, din acest an, s-au axat pe modernizarea a 3 stații de pompare (SP-4, SP-6, SP-22). Această investiție va permite îmbunătățirea semnificativă a serviciilor prestate pentru circa 75 mii de consumatori din sectoarele Botanica și Râșcani și reducerea consumului propriu de energie electrică cu cca 20% anual la aceste SP-uri.

De asemenea, au fost reparate capital 37 tronsoane de rețele termice, cu lungimea totală a conductelor de circa 13,5 km, cât și izolarea termică a peste 7,5 km de conducte termice supraterane. Au fost înlocuite porțiuni importate de rețele termice uzate și corodate cu alte noi eficiente energetic. Acest lucru va asigura continuitatea alimentării cu energie termică, creșterea eficienței sistemului de distribuție și reducerea pierderilor din rețea.

A fost asigurată reparația curentă și mentenanța utilajului de la CET Sursa I. Aici au fost înlocuite țevile ecranelor Cazanelor energetice nr. 1 și nr. 3, a avut loc reparația curentă a turbogeneratoarelor și revizia tehnică a lagărelor turbinelor, a fost înlocuit degazorul blocului energetic nr. 3 și înlocuite pompele de circulație a apei sistemului de răcire cu hidrogen la generatoarele electrice, care au activat timp peste 40 ani. Noile echipamente vor permite diminuarea consumului de energie electrică cu circa 20% și creșterea fiabilității.

Tot în acest an Termoelectrica susține că a modernizat coșul de evacuare a gazelor de la CT Vest. Acest proiect de reabilitare va permite majorarea termenului de exploatare a coșului de evacuare a gazelor, fără intervenții suplimentare. Aceeași tehnică de reconstrucție a fost utilizată în anul 2019 și la coșul de fum de la CT Sud. A fost reconstruită schema hidraulică între razele Nr.1 și Nr.2 de la CT Sud. Această investiție va permite reducerea consumurilor de energie electrică la CT Sud cu circa 15% anual. Implementarea proiectului va duce la eficientizarea consumurilor și proceselor actuale, iar pe viitor, va fi o bază tehnologică pentru modernizările ulterioare a CT Sud.

În același timp, au avut loc lucrări de mentenanță și îmbunătățire a capacității de producere a energiei electrice și termice în regim de cogenerare la CET Sursa II și producerea energiei termice la CT Vest și CT Sud, precum și reabilitarea echipamentelor termotehnice din cadrul Punctelor Termice Centrale și Căminelor Termice.

A fost construită prima Centrală Termică (CT) pe Biomasă în cadrul proiectului „Integrarea plantei energetice Miscanthus în ciclul de producere a energiei termice în sistemele de termoficare centralizată”, realizat în parteneriat cu Institutul de Genetică, Fiziologie și Protecție a Plantelor (IGFPP) și Agenția Națională de Cercetare și Dezvoltare. CT are o putere instalată de 150 kW și permite asigurarea confortului termic în incinta IGFPP (consumator terminal al SACET Chișinău) prin majorarea temperaturii agentului termic din sistemul centralizat, precum și demonstrarea practică a  eficienței tehnologiei de utilizare a plantei energetice Miscanthus pentru producerea energiei termice.

Termoelectrica menționează că pe parcursul anului 2021 au fost semnate 13 contracte de parteneriat privind conectarea la serviciul centralizat de termoficare și au fost conectați zece consumatori noi. A desfășurat tradiționala campanie „Achiți iarna – fii răsplătit vara”, în care sunt premiați anual cei mai responsabili consumatori, efectuându-le lucrările de spălare hidropneumatică și testare la presiune a instalațiilor de termoficare pentru sezonul rece. Au fost oferite 20 de abonamente la încălzire și apă caldă pentru luna decembrie 2021 în cadrul tradiționalei tombolei „Termoelectrica dăruiește căldură”, organizată de Hramul orașului Chișinău.