Termocom afirmă că a diminuat pierderile
https://www.ipn.md/ro/termocom-afirma-ca-a-diminuat-pierderile-7966_977972.html
[Upd.] {Se modifică în "22,41%" în paragraful 5}
SA „Termocom” a finalizat proiectul de implementare a sistemului „Monitor”. Sistemul a contribuit la diminuarea pierderilor de agent termic şi acheltuielilor întreprinderii cu peste 300 mln lei anual, transmite Info-Prim Neo cu referire la serviciul de presă al companiei.
„Termocom” a demarat proiectul „Monitor” încă în anul 2005, în colaborare cu societatea comercială „Rokura” SRL din România. Scopul acestuia este de a asigura monitorizarea în regim on-line a reţelelor termice, a staţiilor de pompare şi surselor de energie termică, punctelor termice pentru depistarea avariilor şi deficienţelor apărute în funcţionarea şi aprovizionarea centralizată cu energie termică (SACET). Datorită acestui sistem nou, pot fi indicate eventualele zone în care s-au produs avarii, adoptarea măsurilor eficiente şi operative pentru reducerea impactului asupra consumatorilor prin diminuarea duratei de depistare şi lichidare a avariilor, reducerea numărului şi micşorarea perioadei de întrerupere în alimentarea cu energie termică.
Implementarea sistemului „Monitor” a dus la îmbunătăţire parametrilor agentului termic, sporirea calităţii apei calde menajere, reducerea pierderilor de energie şi agent termic, optimizarea consumurilor de energie termică la consumatorii finali. Alte avantaje ţin de determinarea şi localizarea în timp redus a avariilor, care pot afecta buna funcţionare a SACET şi pot provoca pierderi de energie şi agent termic, precum şi reducerea considerabilă a numărului de angajaţi necesari pentru supravegherea SACET şi menţinerea lui în stare funcţională.
Astăzi, la momentul finalizării proiectului, sunt monitorizate în regim on-line 399 puncte termice, 16 staţii de pompare şi 2 centrale termice.
În rezultatul implementării acestui sistem, în paralel cu alte măsuri tehnico-organizatorice, “Termocom” a diminuat considerabil pierderile de agent termic: de la 496 m3/h (în anul 2002) la 129 m3/h (în 2008). În aceşti ani, pierderile de energie termică au fost reduse de la 35,7% la 22,41%, numărul de angajaţi de la 2236 la 1550. Toate acestea au dus la reducerea cheltuielilor întreprinderii cu peste 300 mln. lei anual. În termeni comerciali, doar din considerentul reducerii volumului de scurgeri, sistemul “Monitor” a răscumpărat investiţia într-un an. Raportat la o gcal, rezultatul implementării proiectului înseamnă reducerea cheltuielilor cu cca 215 lei.