logo

Tergiversarea dosarelor de finanțare ilegală a partidelor viciază procesul electoral, Ion Munteanu


https://www.ipn.md/ro/tergiversarea-dosarelor-de-finantare-ilegala-a-partidelor-viciaza-procesul-8013_1108483.html

Examinarea judecătorească a dosarelor ce vizează finanțarea ilegală a partidelor și a campaniilor electorale este tergiversată, a declarat  procurorul general, Ion Munteanu, într-o conferință de presă. Acesta a prezentat detalii despre cazurile respective, subliniind că ele viciază procesul electoral, transmite IPN.

Ion Munteanu a menționat că deputatei Marina Tauber i-au fost înaintate câteva capete de acuzare. Este vorba despre falsificarea rapoartelor cu privire la finanțarea campaniei electorale și a partidului politic, acceptarea finanțării din partea unui grup criminal organizat, precum și amestecul în înfăptuirea justiției. „Urmărirea penală a durat pe parcursul lunilor ianuarie 2022-iunie 2023. Au fost expediate în instanța de judecată 67 de volume, însoțite de un rechizitoriu de 350 de pagini. Până în prezent au avut loc 63 de ședințe”, a precizat șeful Procuraturii Generale.

Bașcana Găgăuziei, Evghenia Guțul, este învinuită de acceptarea cu bună știință a finanțării concurentului electoral și a partidului din partea unui grup criminal organizat în formă prelungită. Urmărirea penală a început în ianuarie 2022 și a continuat până în aprilie 2024. „Cauza penală a fost expediată în judecată în 68 de volume, cu un rechizitoriu de zeci de pagini. Până în prezent, au fost 23 de ședințe de judecată. Examinarea judecătorească este tergiversată și aceasta nu este consecința acțiunilor acuzatorului de stat”, a declarat Ion Munteanu.

Și în cazul deputatului Alexandr Nesterovschi, cauza penală a fost trimisă în instanță. Acesta este învinuit pentru corupere pasivă în proporții deosebit de mari în interesul unui grup criminal organizat și pregătirea finanțării partidelor politice din surse interzise de lege, în proporții mari. Până acum, au avut loc 12 ședințe, însă o finalitate nu există. La fel este și în cazul deputatei Irina Lozovan. Ea este învinuită de acceptarea cu bună știință a finanțării partidului politic din partea unui grup criminal organizat, respectiv complicitate la infracțiune.

„Acestea sunt doar o parte din cauzele penale care au tangență directă vicierea procesului electoral. Mai sunt și alte dosare la etapă de urmărire penală la procuraturile specializate și cele teritoriale,  ce vizează zeci de episoade de corupere electorală”, a mai spus procurorul general.