Terenul din strada Cicârliei a fost vândut la comanda politică a PCRM, Dorin Chirtoacă
https://www.ipn.md/ro/terenul-din-strada-cicarliei-a-fost-vandut-la-comanda-politica-7967_992985.html
Vasile Ursu, Nicolae Monastârli, Nicolae Crăciun şi Vladimir Voronin sunt cei care trebuie să răspundă în dosarul „Ciocârlia”, a declarat primarul general al municipiului Chişinău, Dorin Chirtoacă, citat miercuri, 28 septembrie, în şedinţă de judecată în calitate de martor, transmite Info-Prim Neo.
Potrivit primarului, înstrăinarea din proprietatea municipală a terenului din str. Ciocârlia, la un preţ de 10 ori mai mic decât valoarea de piaţă a acestuia, a fost o comandă politică a PCRM, care în 2006 avea majoritatea în Consiliul municipal Chişinău.
„Comanda politică a venit direct de la Vladimir Voronin (liderul PCRM) deoarece în beneficiul lui pe acest teren se construieşte o clădire cu patru niveluri. În mod normal, nu ar fi trebuit să accepte acest lucru, să spună că este ilegal, că se încalcă Planul Urbanistic General, pentru că acolo trebuia să fie stradă şi nu clădiri. S-a încălcat procedura pentru că nu s-a semnat proiectul de decizie de către executiv. S-a încălcat regulamentul Consiliului pentru că a fost examinat repetat la şedinţa CMC în două săptămâni şi pentru că preţul terenului a fost micşorat de 10 ori faţă de valoarea de piaţă”, a declarat Dorin Chirtoacă la sfârşitul şedinţei de judecată.
Primarul a menţionat că firma care a cumpărat terenul, Moldconstructmarket, ar trebui să recunoască în faţa procurorului şi în faţa instanţei de judecată cine le-a dat comanda şi, respectiv, să recunoască cine a încălcat legea. Potrivit lui Dorin Chirtoacă, dovada că în beneficiul lui Vladimir Voronin pe acel teren se construieşte clădirea este că firma Biotexcom, care deţine în prezent proprietatea asupra trenului respectiv, este firma care prestează servicii anume pentru Vladimir Voronin. În strada Ciocârlia locuieşte şi familia liderului PCRM, a mai spus Dorin Chirtoacă.
În mărturia depusă la şedinţa de judecătă, Dorin Chirtoacă a menţionat că dosarul de vânzare a terenului de 2,4 ha a fost examinat într-o şedinţă a CMC, preţul fiind de 30 de milioane de lei, iar la următoarea şedinţă, în acelaşi dosar de vânzare a terenului figura deja cifra de 3 milioane de lei. Primarul general a mai menţionat că va cere despăgubiri în valoare de 23 de milioane de lei pentru prejudicii stabilite de către CCCEC.
Vasile Ursu, care în acea perioadă exercita interimatul funcţiei de primar al municipiului Chişinău şi care figurează în calitate de inculpat în acest dosar, a menţionat că este vorba de o acţiune politică, fabricată de către Dorin Chirtoacă. Legea cu privire la preţul legitim de vânzare-cumpărare a terenului, de care se conduce şi în prezent Primăria municipiului Chişinău, spune că la un concurs sau licitaţie terenurile se scot la preţ normativ, a subliniat Vasile Ursu. Acesta a mai menţionat că valoarea terenului, conform metodologiei de calculare a preţului, este de 2 milioane 500 de mii, iar a doua examinare a dosarului a fost total diferită de prima, deoarece s-a referit la unele modificări, la o cu totul altă temă şi alte drepturi.
Dosarul „Ciocârliei” a fost intentat, după ce primarul capitalei, Dorin Chirtoacă, a sesizat Centrul Anticorupţie în legătură cu acest teren. Ex-primarul interimar al capitalei, Vasile Ursu, fostul şef al Direcţiei funciare a Primăriei, Nicolae Crăciun şi ex-secretarul interimar al Consiliului municipal Chişinau Nicolae Monastârli, sunt învinuiţi de procurori de neglijenţă în serviciu în procesul înstrăinării terenului respectiv.