logo

Tentativele de a corupe deputaţi sunt presiuni asupra ţării, Vlad Filat şi Marian Lupu


https://www.ipn.md/ro/tentativele-de-a-corupe-deputati-sunt-presiuni-asupra-tarii-vlad-filat-si-marian-7965_1011501.html

Asupra Moldovei se fac presiuni, inclusiv prin tentative de a corupe deputaţi din coaliţia de la guvernare. Încercarea de a distruge majoritatea parlamentară vine în contextul apropierii ţării de UE. Declaraţii în acest sens au fost făcute de Vlad Filat, liderul Partidului Liberal Democrat şi Marian Lupu, preşedintele Partidului Democrat, la emisiunea „Replica” de la Prime TV, transmite IPN.

Vlad Filat a spus că are toată încrederea în colegii săi de partid, dar şi în cei din coaliţia de guvernare. „Am încredere că înstituţiile statului vor pedepsi vinovaţii. Trebuie să înţelegem că se pot face presiuni asupra unei ţări nu neapărat cu tancul. Presiuni sunt şi încercarea de a distruge majoritatea parlamentară”, a menţionat liderul liberal-democraţilor.

Marian Lupu a accentuat că interesul cuiva pentru a distruge majoritatea parlamentară din Moldova vine în contextul parcursului european al ţării, dar nu este exclus şi un interes mai îngust, economic. „Un aspect pozitiv este că din moment ce s-a ajuns la tentative de corupere a deputaţilor, va fi o motivaţie suplimentară ca să ne pătrundem şi mai mult de combaterea fenomenului corupţiei. Se va veni cu un sprijin politic şi mai mare pentru a combate fenomenul”, a opinat politicianul.

În cadrul emisiunii, cei 2 lideri din coaliţia de guvernământ s-au referit şi la data când vor fi desfăşurate alegerile parlamentare, spunând că acestea e aproape sigur că vor avea loc la 30 noiembrie. Politicienii au argumentat prin faptul că în 2015 Moldova trebuie să intre cu o guvernare creată şi sigură pentru a continua parcursul european şi implementarea reformelor, ca în primăvară să poată depune cererea de a deveni candidat spre aderare la UE.

Referindu-se şi la situaţia din sudul ţării, în Găgăuzia, Vlad Filat a spus că acolo sunt anumiţi reprezentanţi ai grupurilor de interese care prin tensionare şi referendumuri vor să-şi rezolve nişte probleme personale. Însă cetăţenii nu au aceleaşi scopuri şi aceeaşi atitudine. Politicianul a adăugat că acum reprezentanţii guvernării centrale merg mai des în sudul ţării pentru a comunica cu oamenii. „Avem un deficit de comunicare, dar trebuie să se înţeleagă că legea este lege pentru toţi”, a accentuat politicianul.

Marian Lupu a spus că oamenii de rând din Găgăuzia nu sunt cu nimic deosebiţi de restul locuitorilor din Moldova – au aceleaşi griji şi nevoi. „Nici administraţia de acolo nu trebuie pusă toată într-o oală. Cea mai mare parte din deputaţii Adunării Populare au viziuni raţionale. Există în Găgăuzia câteva persoane cu funcţii care promovează idei ce nu se încadrează în normele legale. Cei care vor promova separatismul, vor fi pedepsiţi conform legii”, a încheiat liderul democraţilor.

Vorbind despre liberalizarea regimului de vize, cei doi oficiali au menţionat că e un beneficiu pentru toţi cetăţenii, iar abolirea va avea loc cel târziu la 22 mai.