Refuzul opoziției și a societății civile de a participa la dezbaterile publice pe marginea tentativei de schimbare a sistemului electoral polarizează societatea și mai mult, iar acest lucrul este în detrimentul dezvoltării Republicii Moldova. Declarația a fost făcută de către deputatul Grupului parlamentar Popular European, Valeriu Ghileţchi, în cadrul dezbaterilor publice cu tema: „Consensul larg în societatea moldovenească: necesitate și posibilitate”, organizate de Agenția de presă IPN și Radio Moldova.
Deputatul spune că pentru a obține un consens larg în societate pe marginea modificărilor propuse se cere de întreprins mai multe acțiuni, între care și o campanie de informare. „Pe de o parte, vedem că cetățenii și-ar dori schimbarea, pe de altă parte, vedem că nu toți înțeleg sau nu toți știu, ce anume ar trebui schimbat. Este nevoie de o campanie de informare, dar una obiectivă”, a spus Valeriu Ghileţchi.
În opinia deputatului, toate partidele politice ar trebuie să participe la dezbaterile publice pentru a găsi numitorul comun sau consensul larg pe marginea celor propuse în scopul modificării sistemului electoral. „Personal, consider că este important să fie discutat acest subiect și cu partidele extraparlamentare pentru că vedem în sondaje că ele au susținere din partea cetățenilor și opiniile lor de asemenea contează”, susține deputatul.
Potrivit lui Valeriu Ghileţchi, mai este foarte important ca dezbaterile să aibă loc cu o participare largă a tuturor actorilor vizați, deoarece varianta finală a modificărilor propuse la sistemul electoral va conta foarte mult. „Este nevoie de discuții și negocieri pentru a găsi un consens larg. Fac un apel către cei care sunt în afara Parlamentului să ne implicăm ca în lectura a doua să votăm o lege care să ne asigure corectitudine, echitate și toți actorii politici să fie puși în condiții egale, să jucăm după aceleași reguli și să recunoaștem rezultatele alegerilor din anul viitor”, a conchis Valeriu Ghileţchi.
În opinia deputatului, ar trebui acceptate anumite realități care sunt la ziua de astăzi, să fie găsit acel numitor comun, dacă se dorește ca Republica Moldova să se miște înainte.
În replică la afirmațiile altui participant la dezbateri, vicepreședintele PL, Valeriu Munteanu, Valeriu Ghilețchi a afirmat că entități parlamentare de tipul grupului nou format al PPE sunt create și la nivel european, inclusiv în Parlamentul European.
Dezbaterile publice „Consensul larg în societatea moldovenească: necesitate și posibilitate”, constituie ediția a 74-a din ciclul „Dezvoltarea culturii politice în dezbateri publice”, desfășurat cu susținerea Fundației germane Hanns Seidel.