logo

Tensiunea arterială crescută este principala cauză de deces. Poate fi prevenită


https://www.ipn.md/ro/tensiunea-arteriala-crescuta-este-principala-cauza-de-deces-poate-7967_1076905.html

Hipertensiunea arterială este o cauză majoră a unei serii de probleme de sănătate, printre care accidente vasculare cerebrale, atacurile de cord și bolile de rinichi. De asemenea, poate contribui la dezvoltarea demenței. Multe persoane care suferă de hipertensiune arterială nu știu despre asta, deoarece adesea nu este însoțită de simptome. Iată de ce, specialiștii menționează că este foarte importantă măsurarea și monitorizarea regulată a tensiunii arteriale. Atenționările vin de la Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale în contextul Zilei mondiale de prevenire a hipertensiunii arteriale, marcată astăzi, 17 octombrie, transmite IPN.

Potrivit estimărilor, tensiunea arterială crescută este principala cauză de deces, care poate fi prevenită la nivel global. În acest an, sloganul Zilei Mondiale de prevenire a hipertensiunii arteriale este: „Măsurați-vă tensiunea arterială, controlați-o, trăiți mai mult”.

Factorii de risc pentru apariția hipertensiunii arteriale pot fi încadrați în două categorii. Din prima categorie fac parte vârsta, rasa și ereditatea. Însă sunt și factorii modificabili, ce țin de comportament și stilul de viață. În această categorie se încadrează fumatul, consumul excesiv de alcool, comportamentul alimentar nesănătos, sedentarismul, obezitatea. Consumul sporit de sare este unul din factorii majori de risc ce contribuie la apariția hipertensiunii arteriale.

Potrivit datelor Ministerului Sănătății, în Republica Moldova, în anul 2019, circa 35 961 de persoane au fost diagnosticate cu boală hipertensivă, boală ischemică a inimii însoţită de boala hipertensivă şi boli cerebro-vasculare asociate cu boală hipertensivă. Incidența bolii în Republica Moldova este de 101,4 cazuri la 10 mii de locuitori.

Potrivit specialiștilor, hipertensiunea arterială poate fi prevenită. Adoptarea un stil de viață sănătos, limitarea consumului de alcool, renunțarea la fumat, reducerea consumului de sare până la 5 g pe zi, creșterea nivelului de activitate fizică, scăderea în greutate – pot contribui semnificativ la reducerea riscului de apariție a hipertensiunii arteriale.

Ziua Mondială de prevenire a hipertensiunii arteriale, marcată începând cu anul 2005, are drept scop sporirea gradului de conștientizare a problemelor de sănătate cauzate de tensiunea arterială ridicată. În 2020 această zi este marcată pe 17 octombrie.