logo

Temperaturile de afară sunt potrivite pentru plantarea puieţilor de pomi


https://www.ipn.md/ro/temperaturile-de-afara-sunt-potrivite-pentru-plantarea-puietilor-de-pomi-7978_1004304.html

Temperaturile pozitive de afară, de peste 8 grade Celsius, sunt potrivite pentru plantarea puieţilor de pomi. Ca aceştia să se prindă, trebuie plantaţi corect. Specialiştii recomandă ca pueţii să fie cumpăraţi din magazinele agricole specializate, pieţele autorizate sau direct de la pepinieră.

Solicitat de IPN, Ananie Peşteanu, conferenţiar universitar al Catedrei de pomicultură a Universităţii Agrare de Stat din Moldova, a spus că este important să se analizeze sistemul radicular al puieţilor. Dacă acesta este uscat, puietul nu trebuie cumpărat. „În cazul în care pomul este deshidratat, trebuie menţinut în apă timp de 24 de ore, iar dacă are rădăcinile rupte sau despicate, acestea trebuie tăiate. Tulpina de asemenea trebuie să fie sănătoasă şi fără răni”, a spus conferenţiarul universitar.

Pomii trebuie plantaţi la scurt timp de la cumpărare, la adâncimea la care au crescut în pepenieră. Dacă se plantează mai la suprafaţă, vor suferi din cauza uscăciunii, iar dacă prea adânc, vor creşte slab şi vor avea vegetaţia întârziată. Terenul pe care urmează să fie plantaţi puieţi trebuie curăţat, nivelat şi fertilizat. Groapa în care va fi plantat pomul trebuie să aibă adâncimea de aproximativ 60 de centimetri iar pomul trebuie în centrul acesteia. Solul trebuie să fie umed, iar după plantare pomii se recomandă să fie udaţi.

Distanţa de plantare între pomi şi rânduri este foarte importantă, fiindcă acest lucru determină dezvoltarea acestora. Dacă distanţa este prea mică, la maturitate coroanele se vor intersecta. Distanţa optimă este de 4 metri, dar se schimbă în dependenţă de soiul pomului. Între nuci, pruni, caişi şi alte soiuri cu potenţial mare de creştere se va lăsa o distanţă de cel puţin 5 metri. Cu cât soiul e mai viguros, cu atât distanţa e mai mare.

Dumitru Rusu, şeful Direcţiei control semincer al Inspectoratului General de Supraveghere Fitosanitară şi Control Semincer, a spus că trebuie cumpăraţi puieţi pentru plantare doar din magazinele agricole sau pieţele autorizate din municipiu şi din centrele raionale. „Cumpărătorul trebuie să ceară certificatul de calitate, care e eliberat de producător. Certificatului de corespundere a materialului săditor e eliberat de către direcţiile teritoriale, raionale sau municipale”, a mai spus Rusu.

Primăvara şi toamna, după căderea frunzelor, sunt perioadele cele mai potrivite pentru plantarea puieţilor.