logo

Televizorul alb-negru şi telefonul nu se mai iau în calcul la stabilirea ajutorului social


https://www.ipn.md/ro/televizorul-alb-negru-si-telefonul-nu-se-mai-iau-in-calcul-la-stabilirea-ajutoru-7967_1004122.html

Televizorul alb-negru, frigiderul de model vechi, telefonul şi bicicleta nu vor mai fi luate în calcul la stabilirea ajutorului social şi a ajutorului pentru perioada rece a anului pentru familiile defavorizate. Aceasta este una dintre modificările care urmează să intre în vigoare din 1 aprilie curent, transmite IPN.

Ministrul muncii, protecţiei sociale şi familiei, în exerciţiu, Valentina Buliga, a declarat joi, 21 martie, în cadrul unei conferinţe de presă, că indicatorii de bunăstare la stabilirea ajutorului social stârnesc cele mai mari nemulţumiri în rândul populaţiei. Din acestă listă au fost eliminată tehnica şi alte bunuri de fabricaţie sovietică. Potrivit ministrului, eliminarea completă a frigiderului şi televizorului ar permite calificarea pentru ajutor social atât pentru o familie care dispune de bunuri vechi, precum şi pentru familii care au televizor performant, de peste 20-30 mii lei, lucru care nu este echitabil.

Autorităţile au revizuit şi punctajul aferent pentru evaluarea bunăstării familiei. „Dacă până în prezent punctajul maxim admisibil pentru acordarea ajutorului social era de 0,3 puncte, de la 1 aprilie acesta va constitui 0,8 pentru acordarea ajutorului social şi 0,9 pentru stabilirea ajutorului pentru perioada rece a anului”, a notat ministrul.

Potrivit noilor modificări, familia nu va avea dreptul la depunerea unei cereri pentru ajutor social dacă un membru al familiei este înregistrat la Agenţia Teritorială de Ocupare a Forţei de Muncă şi a refuzat un loc de muncă sau serviciile de stimulare a ocupării forţei de muncă, sau participarea la lucrările publice oferite de agenţii.

De asemenea, de la 1 aprilie, pentru determinarea dreptului la ajutor pentru perioada rece a anului se va exclude la calcularea venitului global al familiei veniturile obţinute din activitatea agricolă a gospodăriilor ţărăneşti (de fermier), gospodăriilor casnice auxiliare sau activităţilor bazate pe folosirea terenurilor agricole pentru familiile formate din persoane care au împlinit vârsta de 62 de ani. Astfel, pentru pensionarii deţinători de cote de teren agricol pe care nu au posibilitatea să îl prelucreze nu se va calcula venitul de pe aceste terenuri.

Cetăţenii care doresc să beneficieze de ajutor social sau ajutor pentru perioada rece a anului urmează să depună o cerere la asistentul social din primăria localităţii, cu toate actele confirmative a veniturilor şi componenţa familiei.  76 de mii de familii au beneficiat de ajutor social în 2012.  Suma medie a ajutorului social a constituit aproximativ 790 de lei.