logo

Tehnologiile informaționale nu pot lua locul presei scrise, declarații


https://www.ipn.md/ro/tehnologiile-informationale-nu-pot-lua-locul-presei-scrise-declaratii-7967_1071831.html

Tehnologiile informaționale nu pot lua locul presei scrise. Și chiar și în statele dezvoltate din punct de vedere al tehnologiilor informaționale, persistă o cultură a presei scrise, care este promovată și sprijinită de către stat. Or, în Republica Moldova, această ramură este neglijată. Mai mult, a fost pornită o campanie împotriva presei scrise, prin închiderea punctelor de comercializare a ziarelor și a revistelor în capitală. O spun reprezentanții mai multor redacții, care consideră că autoritățile municipale trebuie să reinstaleze chioșcurile pentru presă evacuate.

Într-o conferință de presă la IPN, Vasilii Profir, de la „Logos-press”, a spus că punctele de comercializare a presei scrise își încep activitatea până la ora 07.00 dimineață, iar cititorii, în drum spre muncă, procură ziare de la chioșcurile din apropierea stațiilor. După evacuarea acestora, oamenii s-au pomenit că nu mai au de unde să găsească un ziar. „Consilierii și pretorii nu trebuie să fie groparii presei. Dar ar trebui să fie prietenii presei. Dacă nu vor să ne susțină, măcar să nu ne încurce. Aceasta este rugămintea noastră”, a declarat Vasilii Profir.

Nicolae Dabija, redactor-șef al săptămânalului „Literatura și Arta”, a declarat că în capitale mari, precum București sau Moscova, călătorii citesc fie o carte, fie un ziar. Însă, în Republica Moldova, în aeroport, în gări, nu există puncte de comercializare a presei scrise. Și oamenii care parcurg o distanță mai mare cu trenul sau cu avionul nu pot citi, pentru că nu au de unde procura o publicație. În opinia sa, autoritățile trebuie să asigure puncte de comercializare a presei scrise, să întoarcă chioșcurile în centrul capitalei, cu îmbunătățirea aspectului. De asemenea, statul trebuie să ofere subvenționare, cel puțin pentru presa literară și cea pentru copii, dar și să asigure că prețurile la arendă pentru presa scrisă și carte să nu fie exagerate. „Cititorul are nevoie de varianta palpabilă a ziarului, a publicației. Nu cred că pe viitor vom avea de câștigat cu toții dacă va dispărea presa scrisă. Așa cum cred unii că a venit deja epoca presei virtuale, digitale, eu cred că presa scrisă va fi mereu căutată”.

Jurnalistul Stan Lipcanu, de la ziarul „Săptămâna”, a spus că astăzi prea ușor s-a trecut la cititul de pe dispozitive electronice. Or, sunt țări mult mai dezvoltate din punct de vedre al tehnologiilor informaționale, dar au păstrat spațiile de comercializare și de vizualizare a presei scrise.

Elena Ceaicovscaia, de la publicația „Antena”, a declarat că inițial autoritățile publice au evacuat gheretele din centrul capitalei sub pretextul reparațiilor străzilor. Reparațiile s-au încheiat, iar chioșcurile cu presă așa și nu au mai fost reinstalate. Mai mult, sunt evacuate ți di n alte sectoare. Ca urmare au de suferite redacțiile, pentru că nu au unde să-și comercializeze produsul, iar oamenii își pierd locurile de muncă. „Am să vă aduc drept exemplu publicația noastră. În ultimul an, tirajele noastre au scăzut cu aproape cu o sută de mii anual. În situații similare sunt și alte ziare și reviste. Nu avem unde comercializa produsele noastre. Este distrusă o ramură întreagă și oamenii își pierd locurile de muncă. Deși am făcut numeroase apeluri, pur și simplu nu suntem auziți”