logo

Teatrul „Mihai Eminescuˮ prezintă premiera spectacolului „Domnișoara Iuliaˮ


https://www.ipn.md/ro/teatrul-mihai-eminescu-prezinta-premiera-spectacolului-domnisoara-iulia-7967_1097881.html

Un spectacol care abordează inegalitatea între clasele sociale și prezintă viciile ființelor umane este pus în scenă de Teatrul Național „Mihai Eminescuˮ din Chișinău, după piesa  „Domnișoara Iuliaˮ de August Strindberg, în regia Luminiței Țâcu. Premiera va avea loc pe  29 iunie, transmite IPN.

În noaptea de Sânziene, domnișoara Iulia, fiica contelui, coboară în bucătărie și rămâne aici să-și petreacă  noaptea cu servitorul Jean. Triunghiul clasic este completat de Kristin, bucătăreasă. Cea mai tânără actriță a teatrului, Corina Rotaru, care are rolul domnișoarei Iulia, spune că eroina sa este o aristocrată de 25 de ani cu un destin tragic. Tatăl său este conte. Mama a decedat din cauza unei boli. Simbolul mamei devine un laitmotiv în piesă, pentru că păcatele mamei i se transmit și ea suferă acest purgatoriu. „Este o fată care a fost crescută de tatăl ei prin grajduri, îngrijind caii și neștiind, de fapt, cine este ea: jumătate femeie, jumătate bărbat. Își urăște propriul său sex și a ajuns la vârstă de 25 de ani când vrea să se regăsească și nu poateˮ, a spus actrița Corina Rotaru.

Alexandru Pleșca interpretează rolul lui Jean, un lacheu care are o relație cu fiica domnului conte. Potrivit actorului, acest spectacol va fi o lecție foarte bună pentru multe domnișoare care încep o relație cu un băiat. „August Strindberg este un autor psihologic și nu de fiecare dată ai posibilitatea să joci un text psihologic, iar acum a venit această ocazie și am zis că trebuie să mergem până la capăt ca să ne reușească. Sperăm foarte mult ca publicul să iasă cel puțin cu niște întrebări după spectacolˮ, a spus Alexandru Pleșca.

Olga Triboi are rolul bucătăresei Kristin. Actrița menționează că joacă un personaj complex, contradictoriu. Deși bucătăreasa este cu mâna pe Biblia, faptele nu tocmai corespund cu ceea ce spune. „Piesa abordează o relație grea între bărbat și femeie, între bogat și sărac, dar, până la urmă, ideea este că toți sunt oameni și nu contează cum ești, dar păcatele toate se răscumpărăˮ, a comunicat actrița.

Regizorul spectacolului, Luminița Țâcu, afirmă că „Domnișoara Iuliaˮ de August Strindberg este un text foarte râvnit de actori, deoarece sunt roluri complexe, profunde, interesante, precum și o provocare pentru regizori. Este un text așteptat și de spectatori, mai ales de cei  care au auzit de acest autor suedez. „Este unul din autorii mei preferați, tocmai pentru că aduce în fața spectatorilor ființele umane așa cum ne este frică să le vedem, ne este rușine sau nu am avut timp să vedemˮ, a precizat regizoarea. „În seara spectacolelor de fiecare dată se va da o bătălie mare, grea, între clasele sociale, între femei și bărbați, sentimente și emoție. În spectacol vom vedea ce se întâmplă atunci când oamenii de rang înalt rămân să stea cu cei de rând ˮ, a mai spus Luminița Țâcu.

Spectacolul ar putea fi urmărit la Teatrul Național „Mihai Eminescuˮ din Chișinău joi și vineri, 29-30 iunie, la ora 18.30. Piesa se va juca și duminică, 2 iulie, marți, 4 iulie, la aceeași oră. Spectacolul are limită de vârstă 16+.