logo

Teatrul „Alexei Mateevici” revine la prenumele autentic al poetului


https://www.ipn.md/ro/teatrul-alexei-mateevici-revine-la-prenumele-autentic-al-poetului-7967_1097562.html

Teatrul „Alexei Mateevici” devine „Alexie Mateevici”. O hotărâre în acest a fost aprobată de Guvern la propunerea Ministerului Culturii, transmite IPN.

Ministrul culturii, Sergiu Prodan, a declarat că proiectul a fost elaborat în scopul revenirii la prenumele autentic al poetului Alexie Mateevici. Teatrul și Academia de Științe a Moldovei, bazându-se pe documente, au comunicat faptul că prenumele corect al poetului este Alexie sau Alexe. „În perioada sovietică, fiind promovată o politică de rusificare continuă, inclusiv prin rusificarea numelor și prenumelor, a fost schimbat prenumele în Alexei”, a precizat ministrul.

„În acest context, circumstanțele permit de a reveni la prenumele autentic al poetului Alexie Mateevici, cel care a scris și imnul Republicii Moldova. Teatrul ce îi poartă numele este o platformă de la care s-au pronunțat multe voci cu verticalitate națională, cu dragoste de limbă și identitate românească. Instituția funcționează până în prezent în spiritul acelorași valori, fără devieri”, se arată în proiect.