Agenții economici din capitală vor plăti până la sfârșitul acestui an taxa de poluare a apei calculată în baza formulei vechi. În același termen, agenții economici trebuie să se conformeze prevederilor legale de a-și construi stații de pre-epurare, transmite IPN.
În cadrul unei ședințe cu agenții economici, directorul general ACC, Veronica Herța, a declarat că toți antreprenorii trebuie să fie egali și să achite taxe conform gradului de poluare a apelor. Recent, cele peste 800 de contracte de pre-epurare încheiate între ,,Apă-Canal Chișinău” și agenții economici au fost reziliate și au fost înlocuite cu acorduri noi. Conform legislației în vigoare, fiecare agent economic, indiferent de genul de industrie pe care îl prestează, trebuie să aibă o stație de pre-epurare, astfel încât să fie stabilită calitatea apei uzate. În cazul în care nivelul de poluare depășește limitele prevăzute, antreprenorii trebuie să achite un tarif diferențiat.
Până în prezent, antreprenorii activau în baza unui coeficient ce determina concentrațiile maxim admisibile. De foarte multe ori, unii agenți economici erau favorizați, indicându-se în contract un coeficient foarte mic, deși conform genului de activitate gradul de poluare al apelor uzate era destul de ridicat.
Prezenți la ședință, agenții economici au invocat faptul că au primit pentru luna mai facturi cu sume mult mai mari decât cele pe care le primeau anterior. Antreprenorii au solicitat să le fie oferit un termen ca să reușească să se conformeze cerințelor noi și să amenajeze stații de pre-epurare. Unii agenți economici au solicitat să le fie preluate probe recente de apă pentru că, potrivit lor, ultimele au fost prelevate acum câțiva ani, iar rezultatele ar putea să nu mai corespundă situației la zi.
În acest sens, Veronica Herța a menționat că până la sfârșitul anului curent furnizorul urmează preleve probe de la toți agenții economici cu care are încheiate acorduri. Ca urmare, agenții economicii vor achita taxe în funcție de gradul de poluare a apei.
Prezentă la ședință, Iuliana Cantaragiu, expert-proiecte la Centrul Național de Mediu, a menționat că cerințele înaintate de către ACC reies din prevederile legale și au scopul de a proteja mediul și sănătatea populației. Agentul economic urmează să decidă fie își asumă investiția într-o stație de pre-epurare și ca rezultat plătește taxe de poluare mai mici, fie nu face acest lucru și plătește taxe mai mari pentru apele epurate de „Apă-Canal Chișinău”.