logo

Tatiana Cojocari: Populația poate fi un aliat puternic împotriva corupției


https://www.ipn.md/ro/tatiana-cojocari-populatia-poate-fi-un-aliat-puternic-impotriva-8004_1111526.html

Lupta împotriva corupției rămâne una dintre cele mai mari provocări pentru Republica Moldova în procesul de aderare la Uniunea Europeană. Deși Guvernul și-a asumat reforme anticorupție, cetățenii nu se simt parte din această luptă, iar nivelul de încredere în instituțiile statului este în continuă scădere, menționează doctorul sociolog Tatiana Cojocari.

În cadrul dezbaterii publice „Combaterea corupției: angajamentele Republicii Moldova în procesul de aderare la UE”, organizată de Agenția de presă IPN, Tatiana Cojocari, care este expertul permanent al proiectului, a spus că populația poate fi un aliat puternic al Guvernului în combaterea corupției, însă doar dacă va fi încurajată și implicată activ în acest proces.

„Guvernarea actuală a câștigat mandatul pe o pledoarie foarte puternică împotriva corupției, dar nu a reușit să transforme cetățenii într-un aliat real în această luptă. Este esențial ca oamenii să aibă încredere în instituțiile statului și să susțină măsurile de reformare a sistemului”, a declarat experta.

Datele din 2023 arată că 72% din populația Republicii Moldova nu este mulțumită de măsurile luate de Guvern împotriva corupției. Încrederea în reformele anticorupție a înregistrat o scădere în 2024, ajungând la doar 13%, față de 17%  în 2021.

Percepția generală a cetățenilor despre corupție rămâne una pesimistă. „Peste 76% dintre moldoveni consideră că majoritatea politicienilor sunt corupți. De asemenea, când sunt întrebați ce înseamnă corupția, cei mai mulți o asociază cu mita, în special în domeniul medical, poliție, vamă și sistemul de învățământ”, a precizat Tatiana Cojocari.

Un alt aspect menționat de expertă ca fiind îngrijorător este lipsa de înțelegere a fenomenului. În 2021, 40% dintre cetățeni nu știau care sunt cauzele principale ale corupției și nici ce rol au instituțiile în combaterea acestui fenomen. Mai mult, oamenii au tendința de a crede că fenomenul corupției este mult mai extins decât experiențele lor personale, ceea ce alimentează un sentiment de resemnare.

În plus, instituțiile statului par să se învârtă într-un cerc vicios al pasării responsabilității. „Populația nu are încredere în reformele care se doresc a fi efectuate. În fața ochilor cetățenilor aceste instituții sunt discreditate”, a mai subliniat experta IPN.

Dezbaterea publică la tema „Combaterea corupției: angajamentele Republicii Moldova în procesul de aderare la UE” este organizată în cadrul proiectului „Agenția de presă IPN pentru coeziune socială și Moldova pro-europeană”, finanțat de către IMS.