logo

Ţările Grupului Vîşegrad îşi doresc implementarea reformelor în Moldova


https://www.ipn.md/ro/tarile-grupului-visegrad-isi-doresc-implementarea-reformelor-in-moldova-7965_1018785.html

Viceminiştrii afacerilor externe ai Ţărilor Grupului Vîşegrad, care efectuează o vizită în Republica Moldova, îşi doresc ca la Summitul de la Riga, Republica Moldova să poată raporta succese în aplicarea prevederilor Acordului de Asociere şi în implementarea cu succes a reformelor. Despre aceasta, oficialii europeni au declarat după întrevederea cu omologul lor de la Chişinău, Iulian Groza, transmite IPN.

Viceministrul afacerilor externe şi integrării europene, Iulian Groza, a spus că în cadrul întrevederii s-a discutat despre pregătirile către Summitul de la Riga, iar vizita viceminiştrilor ţărilor Vîşegrad este practic o reconfirmare a partenerilor europeni pentru parcursul european al Republicii Moldova.

Viceministrul de externe al Slovaciei, Peter Burian, a remarcat că Acordul de Asociere semnat cu UE este o bază bună pentru un program ambiţios de reformare a ţării. Oficialul a subliniat că Summitul de la Riga este un eveniment foarte important pentru tot Parteneriatul Estic, iar Moldova este văzută ca un lider al acestui proiect şi îşi doreşte ca acest rol să fie consolidat. Viceministrul a mai spus că reformarea ţării este cu adevărat necesară, iar temele pentru acasă ale moldovenilor nu pot fi făcute de altcineva.

Viceministrul de externe al Cehiei, Ivo Šrámek, a menţionat că Republica Moldova intră într-o fază crucială pentru parcursul său european şi totul va depinde de viteza de mişcare a autorităţilor. Oficialul a subliniat că Ţările Vîşegrad sunt gata să ajute Moldova să parcurgă calea spre UE.

Viceministrul Poloniei, Konrad Pawlik, a subliniat că până la Summitul de la Riga au rămas 3 luni şi este foarte important ca acolo Moldova să prezinte rezultate semnificative în procesul de reformare a sistemului judiciar şi a celui financiar.

Viceministrul de externe al Ungariei, István Mikola, a remarcat că Ţările Vîşegrad, fiind membre ale UE, pot veni cu propria expertiză şi cu schimbul de experienţă pentru a ajuta Republica Moldova. De asemenea, oficialul speră că în curând Moldova la fel va ajunge să fie membră a Uniunii Europene.

Viceminiştrii afacerilor externe ai ţărilor Grupului Vîşegrad efectuează, în perioada 5-6 martie , o vizită în Republica Moldova.