Tarifele la încălzire în municipiul Chişinău au crescut de aproape 2,5 ori
https://www.ipn.md/ro/tarifele-la-incalzire-in-municipiul-chisinau-au-crescut-de-aproape-25-ori-7967_963242.html
Consiliul municipal Chişinău a aprobat joi, 25 ianuarie, cu majoritate de voturi, majorarea tarifelor la căldură de la 233 la 540 de lei pentru o gicacalorie. Noile tarife vor intra în vigoare de la 1 februarie curent.
Totodată, CMC a luat decizia ca populaţia să achite căldura până la sezonul următor de încălzire la preţul de 233 de lei, iar diferenţa de tarif să fie suportată din bugetul local. Această diferenţă ar costa bugetul, potrivit calculelor preventive, circa 220 mil. de lei.
Sursa concretă de finanţare din bugetul local nu a fost însă indicată. Mai mulţi consilieri, cât şi reprezentanţi ai Primăriei au declarat că în bugetul local pentru anul 2007 nu sunt prevăzuţi şi nici nu există bani pentru acoperirea acestor cheltuieli, iar sarcina de a identifica aceste surse de finanţare a revenit Direcţiei generale finanţe.
Anterior, autorităţile locale au declarat că vor solicita Guvernului să contribuie la acoperirea a jumătate din diferenţa de tarif, însă, potrivit declaraţiilor din cadrul şedinţei, o asemenea solicitare aşa şi nu a fost făcută.
Potrivit preşedintelui Blocului „Alianţa Socială”, Mihai Roşcovan, guvernul ar fi declarat că nu dispune de 100 de milioane de lei pentru a contribui la acoperirea diferenţei de tarif. Potrivit lui Roşcovan, subvenţionarea din bugetul local a diferenţei de tarif este o acţiune populistă a PCRM înainte de alegeri. Potrivit scenariului comuniştilor, susţine consilierul, până la alegeri populaţia nu va achita tarifele majorate, în schimb, după scrutin, se va efectua recalcularea lor la cota majorată de 540 de lei, deoarece bugetul local nu va putea acoperi asemenea cheltuieli.
Liderul Fracţiunilor Comuniştilor, Svetlana Popa a declarat că subvenţionarea tarifelor din bugetul local nu este o acţiune populistă a comuniştilor, ci una care „perfect se încadrează în concepţia de politică socială pe care o promovează partidul de guvernământ”.
Anterior, autorităţile locale declarau că populaţia nu va achita în anul curent consumul potrivit noilor tarife, din cauza că nu este elaborată o metodologie de achitare a compensaţiilor pentru păturile socialmente vulnerabile. O astfel de metodologie urmează să fie elaborată pe parcursul anului curent.
Administratorul SA „Termocom”, Dionisie Antocel, a menţionat că majorarea tarifului la agentul termic este imperioasă, deoarece, timp de 9 ani de când nu au fost operate modificări de tarif , componentele de bază care formează preţul gigacaloriei s-au scumpit de câteva ori. Potrivit lui, preţul apei s-a majorat de 2,6 ori, al gazului natural – de 2,4 ori, al energiei electrice – 1,8 ori, al ţevilor – de 4 ori etc.