logo

Târgul Apicultorului propune tipuri de miere mai puțin cunoscute de consumatorul autohton


https://www.ipn.md/ro/targul-apicultorului-propune-tipuri-de-miere-mai-putin-cunoscute-7967_1083853.html

Peste zece tipuri de miere și câteva zeci de produse apicole derivate sunt expuse la Târgul Apicultorului, care are loc în perioada 19-22 august în Scuarul Catedralei Mitropolitane „Nașterea Domnului” din capitală. Spre deosebire de edițiile anterioare ale târgului, apicultorii au venit la ediția curentă cu o gamă mai largă de produse, inclusiv tipuri de miere mai puțin cunoscute de consumatorul autohton. Evenimentul este la a 17-a ediție, fiind organizat anual cu prilejul  Zilei Naționale a Apicultorului, sărbătorită la 19 august.

Președintele Asociației Naționale a Apicultorilor, Ion Maxim, a declarat pentru IPN că 2021 este un an mai rodnic. Apicultorii își vor uimi consumatorii cu tipuri de miere mai puțin cunoscute, cum ar fi mierea de hrișcă, levănțică, salvie și coriandru, care au gust intens și conțin un complex bogat de vitamine.  La târg poate fi găsită și miere cu adaosuri de semințe sau nuci, dar și alte produse apicole, cum ar fi păstura, polenul, propolisul, lăptișorul de matcă, diferite tincturi și figurine din ceară.

„Anul 2021, în comparație cu anul 2020, este unul mult mai bun pentru albinari, atât din punct de vedere al cantității roadei obținute, cât și în privința dezvoltării familiilor de albini. În 2020, din cauza secetei, apicultorii au avut mai mult de suferit. În anul curent însă am reușit să restabilim o bună parte din familiile pierdute, după care am reușit să obținem o roadă mai bogată de miere”, a menționat Ion Maxim.

Prețul unui kilogram de miere variază de la 70 de lei până la 170 de lei. Cea mai ieftină este mierea polifloră, cea mai scumpă fiind mierea de salcâm. „Mierea de salcâm este una cu cerere mare atât în Republica Moldova, cât și peste hotarele țării, ea cristalizează mai greu și este mai deschisă la culoare, față de alte tipuri de miere”, a explicat președintele Asociației Naționale a Apicultorilor.

Albinarii de la târg spun că produsele apicole sunt benefice pentru întărirea imunității, mai ales în situația în care riscurile de infectare cu COVID-19 nu au fost depășite.

Târgul Apicultorului este deschis în fiecare zi, în perioada 19-22 august, între orele 8.00 și 18.00, cu acces din strada A. Pușkin.