logo

Tânăr trimis în judecată pentru escrocherie. A luat credite în numele a 36 de persoane


https://www.ipn.md/ro/tanar-trimis-in-judecata-pentru-escrocherie-a-luat-credite-7967_1099109.html

Un tânăr de 20 de ani din Soroca a fost trimis în judecată pentru contractarea falsă a creditelor în numele a 36 de persoane. Per total, victimele au fost păgubite cu peste 750 de mii de lei, începând din ianuarie 2023, iar majoritatea cazurilor au avut loc în martie și mai multe raioane, transmite IPN.

Într-un comunicat de presă, PCCOCS menționează că majoritatea victimelor sunt studenți la colegii, precum și un bărbat cu dizabilități severe. Suspectul le spunea victimelor că are nevoie să primească transferuri bănești de peste hotare, iar limita admisibilă ar fi fost depășită. Cu 200-300 de lei „mulțumire” pentru ajutorul acordat, victimele erau convinse să ii dea datele personale din buletinul de identitate și se lăsau fotografiați  din mai multe unghiuri. După o vreme erau informați de o companie de creditare că îi datorează diferite sume de bani. Uneori și 45 de mii de lei.

Învinuitul le solicita în realitate aceste date pentru ca să le creeze cont la compania de creditare, prin aplicația telefonică. Ulterior, completa electronic un formular al companiei în numele victimelor, fără ca acestea să cunoască. În câteva zile, iar uneori în aceeași zi, obținea aprobarea companiei și extrăgea banii din bancomat.

Tânărul a absolvit studiile gimnaziale, iar anterior a fost trimis în judecată pentru o altă escrocherie și obținere a creditelor prin înșelăciune. Acesta-și recunoaște vinovăția, în rolul de lider al acesteia, iar în privința altor doi tineri și două tinere investigațiile penale continuă. Acesta a cheltuit banii extrași din bancomate atât pentru nevoi personale, cât și pentru distracții, inclusiv prin închirierea mașinilor de lux.

Învinuitul a fost plasat în arest preventiv, în așteptarea pronunțării hotărârii Judecătoriei Chișinău, sediul Buiucani. Potrivit legii, escrocheria comisă în aceste împrejurări se pedepsește cu amendă de 42 500-67 500 de lei sau cu închisoare de la 1 la 5 ani, în ambele cazuri cu privarea de dreptul de a ocupa anumite funcţii sau de a exercita o anumită activitate pe un termen de până la 3 ani.