logo

Tamara Plămădeală: Doi fraţi din Moldova continuă să fie presaţi să accepte adopţia în SUA


https://www.ipn.md/ro/tamara-plamadeala-doi-frati-din-moldova-continua-sa-fie-presati-sa-accepte-adopt-7967_1025098.html

Doi dintre cei trei fraţi din Republica Moldova, care sunt în proces de potrivire cu o familie din Statele Unite ale Americii, continuă să fie presaţi de către autorităţi pentru a accepta adopţia. Este vorba despre cazul mediatizat în luna decembrie de către Asociaţia Obştească „Apărătorul Copilului”. Preşedinta Asociaţiei, Tamara Plămădeală, a declarat, în cadrul unei conferinţe de presă la IPN, că sora mai mică, care atunci se împotrivea, deja este de acord să fie adoptată. În opinia sa, asupra copilei, la fel, au fost făcute presiuni, pentru ca aceasta să-şi schimbe decizia.

Tamara Plămădeală a menţionat că Direcţia generală pentru protecţia drepturilor copilului din capitală a decis să schimbe forma de plasament a minorilor. Astfel, aceştia ar urma să fie transferaţi din Gimnaziul-internat nr.3 în Serviciul de asistenţă parentală profesionistă. Potrivit ei, autorităţile doresc să scoată copiii din instituţia de învăţământ pentru că ar fi influenţaţi de administraţia gimnaziului.

„Autorităţile doresc să-i plaseze în serviciul de asistenţă parentală profesionistă şi în acest serviciu psihologul Direcţiei să lucreze cu minorii, ca să obţină de la copii o declaraţie în scris forţată, prin care să dea acordul pentru adopţie internaţională”, a declarat preşedintele AO „Apărătorul Copilului”.

Tamara Plămădeală a mai spus că minorii nu doresc să părăsească Gimnaziul-internat pentru că s-au obişnuit cu colegii şi cu profesorii. Acest fapt la confirmat şi  psihologul gimnaziului, Ecaterina Treisteanu, care a declarat că minorii se simt confortabil din punct de vedere emoţional în Gimnaziul-internat. „Şi eu îmi pun întrebarea de ce trebuie schimbat plasamentul copiilor. Minorii se simt foarte bine, climatul psihologic în clasă este bun”, a menţionat Ecaterina Treisteanu.

Potrivit preşedintelui Asociaţiei, sora mai mică a celor doi fraţi se află în sistemul de asistenţă parentală. Fraţii se văd cu sora lor de două ori în lună şi comunică doar în  prezenţa asistentului social sau prin scrisori. „Ce, aceşti copii sunt puşcăriaşi? Cu ce au greşit şi în faţa cui aceşti copii că au ajuns în această situaţie? Aici se implică statul pentru a nu le da posibilitatea să comunice. Trebuie să existe o responsabilitate referitor la aceşti minori”, a menţionat Tamara Plămădeală.

Preşedintele Asociaţiei susţine că a sesizat organele de drept pe marginea acestui caz. „În acest caz, s-a autosesizat Centrul de prevenire a traficului de persoane şi a pornit procesul de investigare, însă a fost stopat”, susţine Tamara Plămădeală. Reprezentantul legal al copiilor bănuieşte că la baza insistenţei autorităţilor de-a transmite în adopţie cei doi minori familiei din SUA este un interes personal.