logo

Tamara Ciobanu, comemorată la AŞM


https://www.ipn.md/ro/tamara-ciobanu-comemorata-la-asm-7967_1016880.html

Interpreta de muzică populară Tamara Ciobanu, de la naşterea căreia s-au împlinit 100 de ani, a fost comemorată la Academia de Ştiinţe a Moldovei. „Tamara Ciobanu a fost o mare personalitate a culturii noastre, care ne-a dus faima pe tot cuprinsul Uniunii Sovietice şi nu numai. Vocea ei inconfundabilă chiar şi astăzi nu poate avea un echivalent”, a spus directorul Institutului Patrimoniului Cultural al AŞM, Victor Ghilaş, care s-a produs şi pe post de moderator, transmite IPN.

Începând cu 22 noiembrie, data naşterii cântăreţei, în toată ţara au avut loc manifestări comemorative – în şcoli, universităţi şi în alte instituţii. Evenimentul de la AŞM a reunit cercetători, muzicologi, reprezentanţi ai Uniunii Muzicienilor. Manifestarea a debutat cu prezentarea filmului „Surorile”, protagonistele căruia au fost Tamara Ciobanu şi sora ei, cântăreaţa de operă Valentina Saviţchi, un film documentar cu imagini de arhivă.

,,Tamara Ciobanu nu a fost apreciată la justa valoare pe parcursul vieţii, a suferit mult şi din cauza faptului că nu i se permitea să-şi aleagă singură repertoriul, ceea ce nu i-a permis, pe alocuri, marii sale voci să se dezvăluie pe deplin. Talentul cântăreţei este de netăgăduit. Valoarea creaţiei sale va rămâne mereu o pagină de aur în istoria muzicii noastre”, a mai spus Victor Ghilaş.

Vasile Chiseliţă, doctor habilitat în studiul artelor, a remarcat importanţa contribuţiei interpretei în dezvoltarea culturii într-o grea perioadă. ,,Cu toate că a înfruntat numeroase greutăţi, atât de ordin social, cauzate de regimul existent, care nu i-a permis pe deplin să se manifeste, mai ales dacă este să ne referim la repertoriul său, care în acea perioadă a fost cenzurat drastic, Tamara  Ciobanu rămâne o adevărată artistă a poporului”, a spus Vasile Chiseliţă, subliniind că Tamara Ciobanu „a cântat cu sufletul, iar talentul ei va rămâne mereu o legendă vie a poporului nostru”.  

Succesul Tamarei Ciobanu a fost fulminant, ea bucurându-se de un succes nemaipomenit pe mai multe scene ale lumii. Când artista cânta, lumea o aplauda în picioare, a spus compozitorul Constantin Rusnac, secretarul general al Comisiei Naţionale pentru UNESCO.

Tamara Ciobanu s-a născut pe 22 noiembrie 1914 la Berezlogi, Orhei. În anii 1945-1951 a fost solista Radiodifuziunii din RSSM. Între 1951-1973 – solistă a orchestrei de muzică populară ,,Flueraş”. A fost distinsă cu Premiul de Stat al URSS. I s-a conferit titlul de Artist al Poporului din RSS Moldovenească şi cel de Artist al Poporului din URSS. S-a stins din viaţă la 23 octombrie 1990, la Chişinău.