logo

Tactica Kremlinului este de a crea zone subversive pentru a compromite o țară, opinie


https://www.ipn.md/ro/tactica-kremlinului-este-de-a-crea-zone-subversive-pentru-7978_1103304.html

Tactica Kremlinului este de a crea zone subversive pentru a putea compromite o țară și a împiedica dezvoltarea ei. Opinia aparține fostului deputat Iurie Reniță, potrivit căruia autoritățile centrale de la Chișinău fac prea multe concesii în favoarea Găgăuziei. În același context, comentatorul politic, Ion Tăbîrță, spune că Chișinăul, în ultimii 30 de ani, a eșuat în încercarea de a integra minoritatea găgăuză în societatea Republicii Moldova, notează IPN.

Ex-deputatul Iurie Reniță spune că în 1994, când a fost adoptată legea privind UTA Găgăuzia, acestei autonomii i-au fost oferite prerogative mult prea mari care contravin intereselor naționale. Iurie Reniță spune că legea ar trebui revizuită și adaptată realității.


„Asta a fost întotdeauna tactica Kremlinului, de a crea zone subversive pentru a compromite o țară. Avem cazul Georgiei. În Republica Moldova este exact același scenariu cu Transnistria și Găgăuzia. De ce noi, contribuabilii, ar trebui să menținem la Comrat Comisie Electorală? Avem exemplul ultimelor alegeri din Găgăuzia când CEC-ul de la Chișinău era un simplu spectator. E penibil cum autoritățile centrale cedează cu atât de multă lejeritate și nu intervin. Este necesar de a revizui legea privind UTA Găgăuzia impusă în 1994, fiindcă ea contravine intereselor naționale”, a spus ex-deputatul Iurie Reniță în cadrul emisiunii „Cabinetul din Umbră” de la JurnalTV.

În același context, comentatorul politic Ion Tăbârță, critică retorica separatistă a conducătorilor autonomiei găgăuze. Potrivit lui Tăbârță actualul bașcan al Găgăuziei, Evghenia Guțul, nu reprezintă interesele cetățenilor din regiune, ci ale Kremlinului.

„Avem o situație deformată care s-a creat între Chișinău și Comrat după anul 1994. Din păcate, guvernarea centrală de la Chișinău nu a știut să integreze minoritatea găgăuză în societatea moldovenească. Autoritățile trebuie să acționeze prudent, dar ferm, dar nu așa cum s-a întâmplat anul trecut, când mascații au intrat în entitatea electorală de la Comrat. Acest lucru putea fi făcut altfel. Evghenia Guțul nu este un politician, ea îndeplinește anumite atribuții ale unor grupuri din Federația Rusă și ale unor reprezentanți ai grupurilor oligarhice fugare, ea nu reprezintă etnia găgăuză, ea reprezintă aceste grupuri de oligarhi. Paradoxul situației este că Găgăuzia a avut de câștigat de pe seama Uniunii Europene, a Turciei, din partea Rusiei nu a venit practic nimic. Etnicii găgăuzi nu conștientizează că își taie creanga de sub picioare”, a spus comentatorul politic, Ion Tăbârță.

Acum o săptămână, bașcanul Găgăuziei, Evghenia Guțul, a postat pe rețelele de socializare o fotografie cu președintele Federației Ruse, Vladimir Putin, făcută în marja Festivalului mondial al tineretului, organizat în orașul Soci. Revenită din Rusia, Guțul a menționat în fața presei că liderul de la Kremlin și-ar fi exprimat susținerea pentru autonomia găgăuză.