logo

Svetlana Cebotari: Medicul de familie a ajuns mai degrabă un dispecer


https://www.ipn.md/ro/svetlana-cebotari-medicul-de-familie-a-ajuns-mai-degraba-un-dispecer-7967_1043119.html

În ultimii ani, medicul de familie a devenit mai degrabă un dispecer. El redirecționează pacienții la diferiți medici specialiști și mai puțin este implicat în funcțiile lui de bază – de a preveni maladiile, de a desfășura măsuri de prevenție și de a trata pacienții. Declarația aparține ministrei sănătății, muncii și protecției sociale, Svetlana Cebotari, făcută în cadrul emisiunii „Fabrika” de la postul de televiziune Publika TV, transmite IPN.

Ministra spune că un proiect de lege, aprobat recent de Guvern, își propune să asigure accesul la serviciile de asistență medicală primară și schimbarea rolului medicului de familie, inclusiv prin oferirea dreptului medicului de familie de a trece la practica indviduală. „Ne propunem să oferim mai multe forme de activitate în cadrul acestei asistențe. Pe de o pate, asigurăm medicului de familie o alegere din mai multe forme de organizare, pe de altă parte, această alegere va duce la asigurarea cu servicii medicale și în sectorul rural”, a spus Svetlana Cebotari.

Ministra spune că în prezent în sistemul rural există o acoperire de 43% cu medici de familie, iar în sistemul urban - 57% pe când numărul populației este mai mare în sate decât în orașe. „Cei 1667 de medici disponibili azi nu reușesc să asigure volumul necesar de servicii și avem foarte multe sate neacoperite cu medici și îi lipsim sau nu le oferim o continuitate în serviciile de asistență medicală primară”, a spus Svetlana Cebotari.

Potrivit ei, mai există o problemă majoră – vârsta înaintată a medicilor de familie. „Există o îmbătrânire destul de avansată a cadrelor medicale și există un pericol pentru în ziua de mâine că aceste teritorii administrative unde profesează persoane în vârstă vor rămâne fără medici”, spune ministra.

Mircea Buga, consilier principal de stat al prim-ministrului responsabil de domeniul ocrotirii sănătății și dezvoltării sociale, spune că s-a diminuat rolul medicului de familie în detrimentul medicinei de familie și în folosul medicinei specializate și celei spitalicești. „Rolul de portar al medicului de familie prin care trebuiau să treacă 80% din toate necesitățile medicale ale populației nu este într-atât de evident. Or, în sectorul spitalicesc doar 23% din toate internările se fac prin medicul de familie”, spune Mircea Buga. Potrivit lui, acest lucru înseamnă că cea mai mare parte a pacienților ajung la medicina specializată fără a trece pe la medicul de familie. Consilierul spune că puterea decizională a medicului de familie este diminuată mult în Republica Moldova.

La sfârșitul săptămânii trecute, Guvernul a aprobat un proiect de lege privind modificarea și completare unor acte legislative în vigoare, prin care se intenționează soluționarea mai multor probleme cu care se confruntă asistența medicală primară. După adoptarea proiectului în Parlament, rolul medicilor de familie în sistemul de sănătate va spori esențial.