Susţinătorii lui Serghei Cernev anunţă că se vor adresa în Curtea Constituţională pentru a-şi apăra drepturile
https://www.ipn.md/ro/sustinatorii-lui-serghei-cernev-anunta-ca-se-vor-adresa-in-7965_970253.html
Vicepreşedinţii Adunării Populare (AP) din Găgăuzia, Ana Harlamenko şi Elena Covalenco, şi deputatul Piotr Vlah au infirmat marţi, 24 iunie, într-o conferinţă de presă faptul că instanţa ar fi declarat nelegitimă alegerea lui Serghei Cernev în funcţia de preşedinte al organului legislativ. Cei trei spun că procedura de vot din 16 iunie a fost corectă şi că se vor adresa la Curtea Constituţională pentru a-şi apăra drepturile.
Potrivit lor, Curtea de Apel de la Comrat a sistat toate hotărârile din 16 iunie, chiar a doua zi după adresarea comuniştilor în instanţă. Deputaţii sunt de părere că a fost admisă o încălcare invocând că decizia putea să fie luată abia după 30 de zile, timp în care demersul prealabil urma a fi examinat de către Adunarea Populară.
Cei trei deputaţi fac parte din grupul celor şase independenţi care au propus iniţial candidatura primarului mun. Comrat, Nicolai Dudoglo. Aceştia se declară o verigă între reprezentanţii autorităţilor centrale şi celor regionale. „Pentru ca Găgăuzia să se dezvolte şi să nu rămână autonomă doar pe hârtie, este nevoie ca toate părţile să conlucreze”, a declarat Ana Harlamenko. „Noi nu suntem separatişti, cum încearcă se ne prezinte unii, noi suntem pentru o conlucrare productivă cu autorităţile centrale, susţinem independenţa şi integritatea R. Moldova”, a spus sursa citată.
Vicepreşedintele AP, i-a numit pe cei 17 deputaţi din opoziţie „destabilizatori ai situaţiei din Găgăuzia”, „carierişti”, ghidaţi de interese personale. Ana Harlamenko a declarat că majoritatea din AP, cei 18 deputaţi care l-au ales la 16 iunie în funcţia de preşedinte pe Serghei Cernev lucrează timp de o săptămână pentru a soluţiona problemele stringente. „Adunarea Populară nu a lucrat jumătate de an, timp în care s-a acumulat un volum mare de lucru, care nu mai poate aştepta şi stârneşte revolta populaţiei”, a spus Harlamenko. Prima şedinţă convocată de către ultimul ales preşedinte al AP a avut loc la 19 iunie. Cei trei deputaţi consideră că toate deciziile aprobate în această şedinţă sunt legitime pentru că au fost votate de către majoritate.
Cel de-al doilea vicepreşedinte al AP, Elena Covalenco, a lansat un mesaj către colegii comunişti să se alăture grupului majoritar, să vină la şedinţele APG pentru a soluţiona problemele autonomiei.
Anterior, deputatul comunist Irina Vlah a acuzat în Parlament ingerinţa başcanului Găgăuziei, Mihal Formuzal, în activitatea puterii legislative de la Comrat şi a declarat că organele de drept ar trebui să investigheze furtul buletinelor de vot de la 12 iunie, când potrivit comuniştilor a fost ales în funcţie de preşedinte al APG deputatul comunist Demian Caraseni. În această privinţă, Harlamenko a declarat că „nu există nici un fel de tentative de a uzurpa puterea din partea başcanului”. Guvernatorul doar şi-a îndeplinit obligaţiunile, prevăzute de legislaţie, de a anunţa şi a deschide prima şedinţă a AP, a spus Harlamenko. Totodată, Piotr Vlah, care a fost preşedintele comisiei de numărare a voturilor din 12 iunie, a declarat că toate buletinele de vot şi procesul verbal sunt păstrate în siguranţă în safeul din biroul preşedintelui AP. Vlah a asigurat că este gata să le demonstreze dacă va fi nevoie organelor de drept, deşi la moment nu există o cauză penală în acest sens.
Deputatul independent Sergei Cernev a fost ales la 16 iunie, în lipsa deputaţilor comunişti, care au atacat în instanţă legalitatea deciziei. Deputaţii comunişti consideră că în funcţia dată trebuie să fie comunistul Demian Caraseni, ales la 12 iunie cu votul a 18 legislatori. Trei buletine de vot au fost declarate nevalabile. Comisia de conturi a declarat nelegitimă alegerea lui Demian Caraseni, întrucât preşedintele APG este instituit în funcţie cu votul a jumătate plus un deputat.
APG este formată din 21 de deputaţi independenţi, 10 ai Partidului Comuniştilor şi câte doi din partea Partidului Democrat şi Mişcării social-politice „Ravnopravie”.