Suntem mai departe de obiectivele audiovizualului public decât acum un deceniu, susţine preşedintele UJM
https://www.ipn.md/ro/suntem-mai-departe-de-obiectivele-audiovizualului-public-decat-acum-un-deceniu-s-7967_959068.html
În anul 2006 suntem mai departe de obiectivele audiovizualului public decât acum un deceniu. Trebuie să lucrăm ca legislaţia în domeniul audiovizualului să corespundă cerinţelor şi standardelor internaţionale, a declarat Valeriu Saharneanu, preşedintele Uniunii Jurnaliştilor (UJM) la seminarul de 2 zile „Audiovizualul naţional: ajustarea cadrului juridic de reglementare în domeniu la standardele europene”.
Saharneanu a declarat că are mai multe obiecţii la proiectul Codului, dar s-a referit în mod special la modul în care urmează, conform acestuia, să fie format Consiliul Coordonator al Audiovizualului (CCA) şi limita de doar 25% de capital străin într-o instituţie audiovizuală, în condiţiile în care R. Moldova are nevoie de o politică atractivă pentru investitorii străini, inclusiv în domeniul audiovizualului.
Toate instituţiile, pe care le creează statul pe acest segment, trebuie să fie cât mai depolitizate şi reprezentative şi în ele să-şi găsească interesul o gamă cât mai largă a segmentului politic şi social. Obiecţiile vin şi din cauza că acest Cod a fost elaborat pe ascuns de societatea civilă, nu se ştie din ce motive.
Saharneanu a chemat deputaţii să nu se grăbească să adopte acest proiect, deoarece ne putem pomeni să avem o lege mai proastă decât cea existentă. „Vrem o lege echitabilă, care să fie începutul sfârşitului tranziţiei”, a conchis preşedintele UJM.
Avocatul parlamentar Iurie Perevoznic a spus că apreciază existenţa mai multor proiecte de legi în domeniul audiovizualului, dar consideră că e greşită poziţia când asemenea acte se examinează în cercuri restrânse. El a menţionat că trebuie ca societatea să dispună de un cadru legislativ care să corespundă standardelor internaţionale şi să asigure independenţa şi dezvoltarea audiovizualului.
Seminarul a fost organizat de Asociaţia Presei Electronice – APEL, cu susţinerea Consiliului Europei. La seminar au participat experţi europeni şi din R. Moldova, oameni politici, reprezentanţi ai ONG-urilor şi instituţiilor mass-media.