Sunt necesare prevederi legale pentru pedepsirea părinţilor care îşi abuzează copiii
https://www.ipn.md/ro/sunt-necesare-prevederi-legale-pentru-pedepsirea-parintilor-care-isi-abuzeaza-co-7967_980233.html
În R. Moldova instanţele judecătoreşti nu acceptă dosare penale pe tema abuzurilor şi violenţei asupra copilului din partea părinţilor, deoarece în legislaţia naţională nu există niciun articol în acest sens. Respectiv, pentru redresarea situaţiei în domeniul drepturilor copilulu, se cere înlăturată această lacună. Declaraţii în acest sens a făcut Alexandra Grăjdian, directorul organizaţiei obşteşti „Femeia şi Copilul - Protecţie şi Sprijin”, în cadrul unei mese rotunde desfăşurate marţi, 26 ianuarie, de către Avocatul parlamentar pentru drepturile copiilului, Tamara Plămădeală, transmite Info-Prim Neo
„Numărul cazurilor de abuz sunt în continuă creştere, cu toate că avem diferite activităţi din partea Centrului de asistenţă psihosocială a familiei şi copilului „Amicul”, inclusiv campanii de sensibilizare a opiniei publice. Copilul înţelege ce este abuzul care îl privează de dreptul de a se dezvolta şi a creşte sănătos şi de aceea sute de copii se adresează la Centru după ce sunt supuşi abuzului”, spune Veronica Proţip, asistent social al centrului „Amicul”.
Cezar Gavriliuc, director al Centrului de Informare şi Documentare privind Drepturile Copilului, a declarat că timp de aproape 1 an un grup de copii din teritoriu monitorizează respectarea drepturilor copiilor.
Cu privire la abuzul asupra lor, copiii s-au întrebat: „Ne ajută oare bătaia să fim mai buni?”. „Nu, este răspunsul copiilor după un proces complex de monitorizare”. Ei spun că violenţa există peste tot: în familie, la şcoală şi pe stradă. Pe copii îi deranjează mai mult faptul că violenţa este prezentă şi în şcoală, acolo unde trebuie să existe un mediu prietenos. Şcoală este un exemplu unde copiilor li se încalcă drepturile, profesorii aplică violenţa ca metodă de aducaţie, intimidează, ameninţă cu note negative. Şi în familie se aplică pedepsele corporale ca metodă de educaţie”, afirmă Gavriliuc.
Avocatul parlamentar Tamara Plămădeală şi-a declarat disponibilitatea de a realiza, împreună cu ONG naţionale, unui plan de acţiuni pentru identificarea mai uşoară a cazurile de abuz asupra copiilor. Avocatul mai spune că statistica care există la moment cu referire la această temă nu corespunde realităţii, mulţi copii se tem să denunţe cazurile în care au fost abuzaţi, nici nu cunosc măcar unde trebuie să se adreseze.