logo

Sunt instituite trei tipuri de semnături electronice


https://www.ipn.md/ro/sunt-instituite-trei-tipuri-de-semnaturi-electronice-7967_1009817.html

Trei tipuri de semnături electronice, cu valoare juridică şi grad diferit de protecţie, sunt instituite printr-un proiect de lege aprobat astăzi, 17 decembrie, de către Guvern.

Semnătura electronică simplă şi cea avansată necalificată vor fi utilizate preponderent în relaţiile dintre agenţii economici, iar semnătura electronică avansată calificată – în interacţiunea dintre autorităţile publice şi pentru prestarea serviciilor electronice populaţiei. Aceasta va fi aplicată în buletinul de identitate electronic, transmite IPN.

Aplicarea semnăturii electronice şi a documentului electronic este o prevedere a Acordului de Asociere a Republicii Moldova la Uniunea Europeană. Pentru a intra în vigoare, documentul urmează să fie adoptat de către Parlament.

Termenul de valabilitate al certificatului cheii publice a utilizatorului se va stabili de către  prestatorul de servicii de certificare, dar nu poate depăşi un an. Proiectul de lege obligă prestatorii de servicii să păstreze cel puţin 15 ani informaţia despre semnătura electronică.

Din 1 martie 2014, în Republica Moldova va fi eliberat buletinul de identitate electronic cu semnătura digitală încorporată.