logo

Summitul Parteneriatului Estic este găzduit de Palatul Marilor Duci ai Lituaniei


https://www.ipn.md/ro/summitul-parteneriatului-estic-este-gazduit-de-palatul-marilor-duci-ai-7978_1009439.html

Lucrările Summitului Parteneriatului Estic au loc la Palatul Marilor Duci ai Lituaniei, prima construcţie a căruia datează din secolul al 15-a. Timp de 4 secole, palatul a fost centrul politic, administrativ, diplomatic şi cultural al Marelui Ducat al Lituaniei. Acesta a fost demolat în 1801. Reconstrucţia sa a început în 2002 şi a fost deschis  pentru oficiali la 6 iulie 2009. Publicul are acces în palat din iulie anul curent, acesta devenind muzeu naţional, transmite IPN.

Palatul vechi datează din 1419. A fost construit în stil gotic şi era menit să găzduiască încoronarea lui Vytautas cel Mare. Marele Duce al Lituaniei, Alexander, care mai târziu a devenit rege al Poloniei, şi-a mutat reşedinţa la Palatul Regal, unde se întâlnea cu ambasadorii. El a fost cel care a ordonat renovarea palatului.

În timpul domniei lui Sigismund I, palatul a fost extins. Se consideră că planul de reconstrucţie a fost pregătit de către arhitectul italian Bartolomeo Berrecci da Pontassieve. Sigismund al II-a Augustus a fost încoronat Mare Duce al Lituaniei în Palatul Regal. Potrivit scrierilor unui emisar al Sfântului Scaun, Palatul Regal la acea dată avea mai multe comori decât Vatican. Palatul a fost renovat în stil renascentist în secolul al 16-a. În timpul domniei lui Sigismund III Vasa, Palatul Regal a fost renovat în stil baroc timpuriu.

În 1655 oraşul Vilnius a fost ocupat de armata rusă. Palatul Regal a ars în incendiu, iar comorile din acesta au dispărut. După recucerirea oraşului, 6 ani mai târziu, palatul nu a mai fost reşedinţă de stat şi a rămas abandonat aproximativ 150 de ani. La sfârşitul secolului al 18-a mai multe familii locuiau în diferite părţi ale palatului distrus .

La scurt timp după ce Marele Ducat al Lituaniei a intrat în Rusia Ţaristă, s-a ordonat demolarea a ceea ce a mai rămas din Palatul Regal. Construcţia a fost distrusă practic în totalitate, ceea ce s-a păstrat a fost cumpărat de un evreu care şi-a construit reşedinţa în acel loc. Înainte de al doilea război mondial, reşedinţa evreului a folosit drept birou al armatei lituaniene. În timpul războiului a fost birou al armatei germane şi după al doilea război mondial reşedinţa fost folosită de către structurile de securitate sovietice şi ulterior s-a transformat în Palatul Pionierilor.

Construcţia unui nou palat a început în anul 2002. Palatul Regal a fost deschis  în 2009 pentru delegaţii oficiale, deşi nu era încă finalizat. Din 6 iulie 2013, palatul poate fi vizitat şi de public.