logo

Summitul de la Vilnius este o nouă etapă pentru Moldova, dezbateri publice


https://www.ipn.md/ro/summitul-de-la-vilnius-este-o-noua-etapa-pentru-moldova-dezbateri-publice-7978_1008149.html

Summitul Parteneriatului Estic, care se va desfăşura la Vilnius, Lituania, la sfârştitul lunii noiembrie, când urmează a fi parafat Acordul de Asociere dintre Moldova şi UE este o nouă etapă pentru Republica Moldova şi are mai multe mize, atât pe plan  intern, cât şi pe plan extern. Totuşi, populaţia nu trebuie să se aştepte la miracole imediat după 29 noiembrie, iar ireversibilitatea procesului de integrare europeană a Republicii Moldova va fi marcată de semnarea şi ratificarea Acordului de Asociere cu UE. Astfel de păreri au fost expuse în cadrul dezbaterilor publice „Miza Summitului de la Vilnius în percepţia clasei politice şi a societăţii moldoveneşti”, organizate de agenţia IPN.

Directorul agenţiei, Valeriu Vasilică, moderatorul dezbaterilor, a  remarcat la începutul evenimentului că tema a fost abordată şi în fluxul de ştiri lansat astăzi, 1 octombrie, de IPN în cadrul campaniei „Asocierea cu UE pe înţelesul tuturor”. El  susţine că, după primele reacţii, societatea confirmă importanţa temei  şi manifestă interes sporit pentru ea.

Preşedintele fracţiunii parlamentare a Partidului Liberal Demorat, Valeriu Streleţ, a declarat că  Summitul de la Vilnius marchează un început de ireversibilitate. „E un început, e un eveniment destul de important, însă, ulterior, în 2014 acest început ar putea fi compromis. Depinde de noi dacă acest început de proces va avea continuitate. Nu vrem să spunem cetăţenilor că după Vilnius vor începe careva miracole. Cetăţenii obţin perspectiva unei vieţi mai bune, dar nu obţin nişte miracole”, a subliniat parlamentarul.

Deputatul din fracţiunea Partidului Democrat, Oleg Ţulea, a spus că integrarea europeană este un angajament al coaliţiilor de guvernământ luat în 2009. Summitul de la Vilnius este un pas important, a remarcat deputatul, el va da răspuns la multe întrebări venite din interior, dar şi din afară. „Recent, am revenit dintr-o deplasare. Ni s-a creat impresia că şi liderii europeni dau importanţă acestui Summit, se gândesc şi ei la momentele care vor succede acest eveniment. Pentru noi este important ca toate angajamentele noastre să fie îndeplinite cu brio. Până la Vilnius avem o agendă încărcată. Ne deranjează că aceste procese se desfăşoară sub presiuni din exterior şi din interior, care vin să umbrească mersul de succes al Summitului”, a menţionat Oleg Ţulea.

Deputatul Igor Dodon, preşedintele Partidului Socialiştilor, consideră că Summitul de la Vilnius este un subiect extrem de important. „Este un eveniment de anvergură. El face agenda politică, dar şi pe cea geopolitică. Miza celor de la guvernare este foarte simplă – după 4 ani ei trebuie să vină cu ceva. În mare parte vectorul european a fost compromis de activitatea Alianţei pentru Integrare Europeană. Ei trebuie să vină măcar cu un succes, şi cu o nouă promisiune. În opinia noastră, Vilniusul este o etapă bună pentru a demonstra că nu se schimbă nimic. A doua miză, externă. Acest Parteneriat Estic are nevoie de un succes. Partenerii externi trebuie să arate că Republica Moldova este o istorie de succes”, a spus Igor Dodon.

Directorul executiv al Asociaţiei pentru Politică Externă (APE), expertul Victor Chirilă crede că Parteneriatul Estic este o oportunitate pentru Republica Moldova, care i-a deschis multe căi. „În momentul în care noi vom parafa acest acord, va începe procesul de semnare şi va fi ceva inevitabil. Acordul de Asociere nu este un colet electoral, nu pune în buzunar nimic,el creează un cadru de cooperare, de asociere, oferă pentru prima dată posibilitatea să ne integrăm economic pe piaţa europeană. Nu va fi uşor. Acordul de Asociere, prin crearea zonei de comerţ liber, oferă oportunităţi, da, concurenţa va fi mare, va crea probleme companiilor ineficiente. Asocierea politică ne oferă un grad de solidaritate pentru presiunile externe, va crea o nouă mentalitate politică, va impune un nou fel de a gândi”, a opinat expertul.

Directorul Asociaţiei pentru Democraţie Participativă ADEPT, expertul Igor Boţan Boţan, consideră că miza Summitului de la Vilnius este Ucraina. „Aceasta va semna acordul de Asociere cu UE şi ea este miza cea mare. Moldova este un supliment la acest proces. A doua miză, deja internă, este modernizarea Republicii Moldova.  Noua situaţie va impune clasa politică să depună eforturi să se modernizeze. Ratificarea şi semnarea, probabil, va avea un efect pozitiv, dacă toţi vor face un efort comun”, a conchis Igor Boţan.

„Miza Summitului de la Vilnius în percepţia clasei politice şi a societăţii moldoveneşti”, este ediţia a XXII-a din ciclul „Dezvoltarea culturii politice în dezbateri publice”, organizat cu susţinerea Fundaţiei germane „Hanns Seidel”.