logo

Summitul CPE - responsabilități și oportunități economice deschise pentru Republica Moldova. Dezbatere IPN


https://www.ipn.md/ro/summitul-cpe-responsabilitati-si-oportunitati-economice-deschise-pentru-republic-8004_1097106.html

Organizarea Summitului Comunității Politice Europene în Republica Moldova este o dovadă reală de susținere din partea statelor UE pentru parcursul european al Republicii Moldova. Evenimentul este unic și potrivit pentru ca țara să demonstreze afinitatea față de valorile statelor civilizate și să creeze conexiuni politice, economice sau culturale cu statele europene. Sunt opiniile exprimate de participanții dezbaterii publice cu genericul „Summitul CPE - responsabilități și oportunități economice deschise pentru Republica Moldova” organizată de IPN.
 
Directorul general adjunct al Agenției de Investiții Ion Iordachi spune că Summitul Comunității Politice Europene care va avea loc în Republica Moldova este o dovadă în plus a faptului că Republica Moldova poate conta pe sprijinul țărilor europene, dar trebuie și să-și asume responsabilitatea de a fi pregătită Să corespundă cerințelor ce se impun într-un parteneriat.
 
”România este partenerul nostru primordial și de încredere, dar să nu uităm că sunt țări ca Polonia sau Grecia, care inclusiv atunci când am avut crize energetice, ne-au ajutat foarte mult. Nu cred că în comunitatea europeană noi vom găsi vreun neprieten, vorbim de la țările nordice până la țările balcanice care sunt în UE etc.. Noi, acasă, trebuie să ne pregătim foarte bine și mult pentru a avea acea ghilotină pe legislație, astfel încât să avem un argument în plus pentru investitori că suntem la acquis-ul european și de aici lucrurile sunt foarte ușoare. Acest vot de încredere acordat de toată comunitatea europeană trebuie fortificat și să arătăm că putem merge rapid înainte”, a spus Ion Iordachi.

Viorel Chivriga, expert în politici economice la Institutul pentru Dezvoltare și Inițiative Sociale (IDIS) „Viitorul” a menționat în cadrul aceleiași dezbateri că fiecare cetățean trebuie să pună umărul pentru dezvoltarea țării. „Eu cred că majoritatea moldovenilor sunt mândri de țara lor, pe lângă asta, moldovenii trebuie să fie asistați atunci când fac lucruri cu dăruire pentru țară, iar exemplele bune trebuie să fie mediatizate. Noi avem o diasporă de aur, oameni de valoare, oameni curajoși și oameni care au făcut foarte multe lucruri bune pentru țară, dar ele pot fi mai multe. Dacă discutăm despre aliați, cei mai mari aliați sunt cei diasporă. Pe lângă asta, noi, cei de acasă, trebuie să demonstrăm că suntem capabili de a schimba traiectoria pe care se mișcă țara, astfel încât Republica Moldova să devină atractivă nu doar pentru cei care au plecat, ci să fie un exemplu pentru multe alte state care se află în derivă. Aici e nevoie de seriozitate maximă. Țara are multe oportunități și ele trebuie valorificate, întrucât ratarea lor va fi nocivă pentru țară. O altă șansă, probabil că, pentru multă lume nu va mai fi. Responsabilitatea trebuie să fie enormă, timpul trece, iar țara trebuie să rămână”, a declarat Chivriga.

Summitul Comunității Politice Europene este o oportunitate și pentru sectorul turistic, care poate genera venituri în economia Republicii Moldova, având un potențial foarte mare, spune Sergiu Manea, președintele Asociației Patronale a Industriei Turismului din Republica Moldova.  „Avem de muncit enorm, iar fără muncă nu vom avea acele rezultate pe care ni le dorim cu toții și așa cum a fost prognozat ca până în 2030 să fim membru cu drepturi depline al UE. Ne aflăm în centrul geografic al Europei, suntem poziționati ca și destinație turistică foarte, foarte bine, însă suntem și acum o țară puțin vizitată. Am trecut prin COVID, am învățat lecții, ne-am învățat să planificăm diferite riscuri. Și din păcate, acest război care nu este departe de noi s-a regăsit și în analizele noastre. Această oportunitate enormă pe care o avem noi în urma acestui Summit a CPE trebuie valorificat. De noi, ca sector asociativ depinde una, de organismele de stat, depinde alta. Colegii de la ministere trebuie să-și facă job-ul cinstit și în folosul comunității de business. Respectiv, în cazul dat și business-ul va fi mai receptiv, vor fi mai multe locuri de muncă deschise, salarii mai bune ș.a”, a menționat Sergiu Manea.

Dezbaterea publică cu genericul „Summitul Comunității Politice Europene - responsabilități și oportunități economice deschise pentru Republica Moldova”, ediția a 4-a este organizată de Agenția de presă IPN, în cadrul proiectului „Sprijinul Integrării Europene prin impulsionarea discuției în mass-media privind organizarea summitului Comunității Politice Europene în Moldova - CPE”, susținut de către Fundația Soros Moldova.