SA „Südzucker Moldova” a avut, anul trecut, vânzări de circa 960 de milioane de lei, ceea ce reprezintă o diminuare cu 50 de milioane de lei faţă de anul precedent. Profitul brut din vânzări a fost cu 90 de milioane de lei mai mic decât în 2012. În consecinţă, pentru prima dată în ultimii cinci ani, compania a înregistrat pierderi de 4,9 milioane lei, transmite IPN.
Comitetul de Conducere al companiei explică rezultatele negative înregistrate în 2013, în mare parte, prin creşterea cotei TVA la zahăr de la 8 % la 20% anul trecut, ceea ce a favorizat creşterea importurilor ilicite a zahărului din Ucraina în Republica Moldova. Fenomenul a condus la diminuarea preţurilor la zahăr pe piaţa internă şi la o scădere bruscă a vânzărilor producătorilor autohtoni, se spune într-un comunicat de presă remis de „Südzucker Moldova”. Necesităţile financiare ale companiei în această perioadă au fost parţial acoperite prin exportul de zahăr în UE. Graţie acestui fapt, dar şi obţinerii unor împrumuturi, întreprinderea a avut resurse pentru cultivarea sfeclei şi pregătirea fabricilor pentru campania de producere.
În al doilea semestru, piaţa zahărului dinMoldova a ieşit lent din stagnare. Volumul vânzărilor Südzucker Moldova a crescut treptat, însă în condiţiile conjuncturii nefavorabile pe piaţa internă şi regională, compania a trebuit să reducă preţurile la zahăr de la 11,2 lei/kg, în martie, până la 10,3 lei/kg, în decembrie.
Cu toate acestea, se menţionează în comunicat, fabricile Südzucker Moldova au prelucrat peste 690 de mii de tone de sfeclă, din care au fost extrase 99,5 mii de tone de zahăr. Este cel mai mare nivel înregistrat de întreprindere, de la fondarea sa în anul 2001.
În comunicat se mai spune că, după reducerea cotei TVA la zahăr, începând cu luna ianuarie 2014, pe piaţa Moldovei nu au mai fost observată prezenţa zahărului de contrabandă. Însă piaţa continuă să stagneze, deoarece unul dintre producătorii autohtoni a livrat creditorilor săi cantităţi impunătoare de zahăr contra datoriilor. Zahărul se vinde la preţ de dumping şi practic a oprit vânzările altor doi producători.
Südzucker Moldova anunţă totuşi că va menţine suprafeţele contractate pentru cultivarea sfeclei de zahăr în anului 2014, cel puţin, la nivelul anului trecut, sau nu mai puţin de 16 mii hectare. Pe parcursul activităţii sale în Republica Moldova, Südzucker Moldova a investit în dezvoltarea producerii peste 40 milioane de euro.