Subvenţiile pentru aratul de toamnă au fost achitate doar în proporţie de 40%
https://www.ipn.md/ro/subventiile-pentru-aratul-de-toamna-au-fost-achitate-doar-in-7966_966452.html
Până în prezent au fost achitate doar 40% din subvenţiile de 84 mln lei promise producătorilor agricoli de Guvern încă la începutul lunii august, a comunicat ministrul Agriculturii şi Industriei, Anatolie Gorodenco, în cadrul ultimei şedinţe a Comisiei pentru Situaţii Excepţionale.
Premierul Vasile Tarlev s-a arătat nemulţumit de situaţie, declarând că producătorii au nevoie de aceşti bani acum, nu la iarnă. El a afirmat că nu mai tolerează tergiversarea acestui proces, cerând achitarea tuturor subvenţiilor până la sfârşitul lunii septembrie.
Statul a promis să aloce agricultorilor în medie câte 200 de lei pentru pregătirea solului şi însămânţarea culturilor de toamnă, în funcţie de pierderile cauzate de secetă.
În adresarea faţă de donatorii internaţionali pentru sprijinirea Guvernului în eforturile de depăşire a crizei, Ministrul Agriculturii şi Industriei Alimentare, Anatolie Gorodenco, a menţionat că ajutorul de 200 de lei (cca 16 USD) promis de Guvern producătorilor agricoli la prelucrarea de toamnă a unui hectar de teren arabil este prea mic pentru că în prezent costurile reale se ridică la cca 160 USD.
În total, statul s-a angajat să compenseze parţial, cu 200 mln lei, prejudiciul agricultorilor cauzat de secetă. 40 milioane vor fi transferaţi pe conturile ministerului Finanţelor pentru compensarea taxei pe valoare adăugată (TVA) la comercializarea mărfurilor agroalimentare pe teritoriul R. Moldova, iar alte 56 milioane vor acoperi compensaţiile TVA pentru produsele de uz fitosanitar şi a fertilizanţilor, 10 milioane lei urmează a fi repartizate pentru compensarea cheltuielilor consumului de energie electrică şi de carburanţi în procesul de irigare, iar alte 10 milioane lei - pentru suportul serviciului antigrindină. Producătorii agricoli a căror terenuri au fost afectate de grindină, vor primi subvenţii de 100 de lei la hectar.
Până în prezent, datele oficiale atestă că seceta a cauzat agriculturii R. Moldova un prejudiciu de circa 12 miliarde de lei.