Fondul de subvenţionare a producătorilor agricoli se va majora de la 400 de milioane de lei pe an, nivelul actual, la 750 de milioane, spre finele perioadei de implementare a Strategiei de Dezvoltare a Agriculturii şi Mediului Rural în Republica Moldova pentru anii 2014-2020. Proiectul strategiei a fost prezentat pentru dezbateri publice, transmite IPN.
Viceministrul agriculturii şi industriei alimentare, Viorel Guţu, a spus la dezbateri că această creştere a fost calculată pe baza cererilor prognozate de subvenţii şi a ratei medii de subvenţionare. Cererea pentru subvenţii a fost estimată luând în calcul cantitatea prognozată de investiţii private în producţia agricolă. Se presupune o creştere a investiţiilor de la circa 3 miliarde lei pe an în 2012, la circa 4 miliarde în 2020.
În proiectul strategiei se menţionează că distribuţia subvenţiilor între cele 10 direcţii prioritare incluse în programul de subvenţionare, de asemenea, se va schimba. Se presupune că ponderea subvenţiilor alocate pentru a sprijini investiţiile în utilaje şi echipamente agricole va scădea de la 42% din total, în 2012, la 16%, în 2020. Ponderea subvenţiilor direcţionate spre post-recoltare ca creşte de la 11% la 25% în aceeaşi perioadă. Va spori şi cota de subvenţii pentru zootehnie – de la 3% la 11%.
Proiectul Strategiei de Dezvoltare a Agriculturii şi Mediului Rural, pe anii 2014-2020, are la bază trei priorităţi: creşterea competitivităţii sectorului angro-alimentar, prin modernizarea acestuia; asigurarea gestionării durabile a resurselor naturale şi îmbunătăţirea nivelului de trai în mediul rural. Proiectul documentului a fost elaborat de ministerul de ramură, cu sprijinul Corporaţiei Financiare Internaţionale.