logo

Subvențiile în avans pentru dezvoltarea localităților pot fi solicitate până pe 27 ianuarie


https://www.ipn.md/ro/subventiile-in-avans-pentru-dezvoltarea-localitatilor-pot-fi-solicitate-7967_1078911.html

27 ianuarie 2021 este ultima zi de depunere a dosarelor pentru solicitarea subvențiilor în avans cu scopul îmbunătățirii și dezvoltării infrastructurii publice rurale și diminuării tendințelor de declin social și economic în zonele rurale. Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului precizează că, până în prezent, au fost depuse doar nouă cereri, transmite IPN.

Dosarele de solicitare a subvenției în avans pentru noile măsuri de dezvoltare rurală sunt recepționate de Agenția de Intervenție și Plăți pentru Agricultură. Conform condițiilor regulamentului, eligibili pentru obținerea subvențiilor în avans sunt unitățile administrativ-teritoriale de nivelul întâi – sate și comune. De asemenea, sunt eligibile orașele cu o populație de până la zece mii de locuitori cu statut de rezident, conform ultimului recensământ al populației și al locuințelor. Mai sunt eligibile și persoanele juridice sau fizice înregistrate în localitățile rurale care își creează sau dezvoltă activități non agricole.

Anual se vor subvenționa trei măsuri noi pe segmentul dezvoltării rurale din Fondul Național de Dezvoltare a Agriculturii și Mediului Rural. Pentru fiecare dintre măsurile menționate, alocația financiară anuală din Fond va constitui 5%, ceea ce reprezintă circa 50 de milioane de lei.

Printre măsurile de sprijin se numără îmbunătățirea și dezvoltarea infrastructurii economice publice rurale. Această măsură prevede subvenționarea proiectelor investiționale orientate spre construcția, modernizarea drumurilor și podurilor publice locale, precum și extinderea, modernizarea sistemelor de alimentare cu apă, de epurare a apei şi de canalizare. Încă o măsură este diversificarea economiei rurale prin activități non-agricole.

O altă măsură ține de renovarea și dezvoltarea localității rurale, care prevede subvenționarea proiectelor investiționale pentru reabilitarea străzilor pietonale locale, instalarea iluminatului public. De asemenea, este vorba despre renovarea sau reabilitarea clădirilor publice, a zonelor pentru organizarea piețelor, târgurilor, crearea și dotarea centrelor de îngrijire pentru copii, bătrâni și persoane cu nevoi speciale, dar și crearea traseelor turistice, conservarea și restaurarea patrimoniului imobil istoric-cultural și de peisaj natural rural.