Pentru prima dată, vor fi acordate subvenții majorate sectorului zootehnic. Crescătoriile de animale (bovine, ovine și caprine) pot beneficia de subvenții majorate de la 50 la 70% din valoarea investiției. Producătorii vitivinicoli, la fel, vor beneficia de subvenții majorate pentru instalarea sistemelor de suport și pentru înființarea plantațiilor cu soiuri de struguri pentru vin. Prevederile se conțin într-un proiect aprobat luni de Guvern, transmite IPN.
Sergiu Gherciu, secretar de stat la Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare, a declarat că în sectorul zootehnic vor fi încurajate investițiile pentru producerea laptelui. Pentru încurajarea asocierii producătorilor agricoli, a fost aprobată majorarea de la 50 la 75% a subvenției pentru investițiile efectuate de grupurile de producători și cooperativele de întreprinzător în dezvoltarea infrastructurii post recoltare și procesare. Plafonul subvențiilor accesate de aceștia va crește de la 5 milioane la 7 milioane de lei pentru un an de subvenționare.
Va fi compensată jumătate din costul semințelor leguminoase de calitate de producție autohtonă, dar nu mai mult de 2000 de lei per hectar. A fost majorat plafonul de la 800 de mii de lei pâna la 1,5 milioane de lei per beneficiar pentru utilajul, echipamentul și instalațiile de producere a energiei regenerabile.
Pentru a promova și dezvolta agricultura ecologică din Republica Moldova, se propune o nouă intervenție de implementare în practică a utilizării culturilor azot-fixatoare și „îngrășămintelor verzi” pentru menținerea și intensificarea fertilității solului. În acest sens, vor exista plăți compensatorii de 2500 de lei per hectar de teren. De subvenții vor beneficia și instituțiile de învățământ și cele de cercetare-inovare din domeniul agricol, dar și asociațiile utilizatorilor de apă pentru irigație.
Resursele financiare disponibile în anul curent în Fondul de subvenționare a agriculturii și mediului rural constituie 1,75 miliarde de lei, comparativ cu 1,1 miliarde în anul 2021.
Membrii cabinetului de miniștri au început ședința de Guvern de luni cu un moment de reculegere în memoria victimelor războiului din Ucraina. Prin decret prezidențial a fost declarată zi de doliu național în memoria victimelor războiul ruso-ucrainean. „În ultimele zile am fost îngroziți să vedem imagini cutremurătoare din Bucea și alte orașe ucrainene. Aceste imagini ne arată cât de crud este războiul. Cu siguranță aceste fapte vor trebui cercetate cu mare atenție la nivel internațional”, a notat premierul Natalia Gavrilița.