Subiectul evenimentelor violente din aprilie nu este dezbătut suficient, „Promo-LEX”
https://www.ipn.md/ro/subiectul-evenimentelor-violente-din-aprilie-nu-este-dezbatut-suficient-promo-7965_978826.html
Subiectul evenimentelor violente din aprilie nu este dezbătut suficient, instituţiile publice nu şi-au îndeplinit rolul de bază în acea perioadă, iar oamenii mai poartă frica torturii – constatări expuse de către participanţii la masa rotundă, la care a fost prezentat studiul „Drepturile Omului şi Instituţiile Democratice în perioada post-electorală în Moldova”.
Studiul a fost elaborat de către Asociaţia „Promo-LEX” şi reflectă situaţia din Moldova în perioada 6 aprilie-1 iulie 2009, transmite Info-Prim Neo. Lucrarea include 4 capitole care prezintă şi analizează situaţia drepturilor omului în Moldova în context postelectoral, şi anume: libertatea întrunirilor paşnice; siguranţa persoanei şi dreptul de a nu fi supus torturii; libertatea mass-media, libertatea de exprimare; funcţionarea instituţiilor democratice.
Deputatul Vitalie Nagacevschi, preşedintele comisiei parlamentare pentru elucidarea evenimentelor din 7 aprilie, a reiterat că „Moldova este marea restanţieră la capitolul drepturilor omului”. „Constat că în Moldova nu se respectă drepturile omului. Nu există mecanisme suficiente care ar garanta respectarea drepturilor omului”, a spus Nagacevschi.
Parlamentarul i-a informat pe participanţii la masa rotundă despre disensiunile dintre reprezentanţii Alianţei pentru Integrarea Europeană şi membrii fracţiunii PCRM, vizavi de sarcinile comisiei şi direcţiile de activitate ale acesteia. Cu referire la audierea persoanelor bănuite de implicarea în proteste, Nagacevschi a răspuns că lista încă nu a fost stabilită. Totodată, deputatul a precizat că scopul comisiei nu constă în identificarea persoanelor concrete, ci în a elucida evenimentele care au avut loc şi prestaţia autorităţilor în acea perioadă.
Preşedintele „Promo-LEX”, Ion Manole, a menţionat că după evenimentele din aprilie încrederea populaţiei în organele de forţă a scăzut mult. „Vedem că doar la Chişinău, în cercuri restrânse, se discută această problemă, nu avem deocamdată la posturile publice, cel puţin, dezbateri şi discuţii libere şi deschise despre problemele şi evenimentele de atunci”, a constatat Ion Manole. „Au fost doar montate nişte filme, fiecare în viziunea unor forţe politice, care au fost prezentate populaţiei, însă oamenii trebuie să cunoască informaţiile obiective”, a adăugat Manole.
Autorii studiului menţionează că în perioada de referinţă nu a fost respectat cu regularitate dreptul cetăţenilor la întrunirile paşnice. „Deşi legea veche privind întrunirile a fost abrogată, cea nouă, care este foarte bună, a fost adoptată în grabă de către fosta guvernare comunistă pentru că aşa impunea planul de acţiuni UE-R. Moldova. În realitate, dreptul la libera întrunire rămâne să fie restricţionat”, a menţionat directorul executiv al „Promo-LEX”, juristul Alexandru Postică.
Lansarea studiului este parte componentă a proiectului implementat de Asociaţia Promo-LEX „Situaţia drepturilor omului şi funcţionarea instituţiilor democratice din Moldova în perioada post-electorală 2009”.