Sub presiunea inflaţiei băncile scumpesc creditele
https://www.ipn.md/ro/sub-presiunea-inflatiei-bancile-scumpesc-creditele-7966_961371.html
Presiunile inflaţioniste tot mai mari au determinat băncile comerciale să opereze, în luna august, o scumpire importantă a surselor de creditare în lei moldoveneşti – în medie pe sistem cu 0,68 puncte procentuale, iar la unele categorii de credite - cu peste 2 puncte procentuale. Aceasta este cea mai importantă majorare a ratei dobânzii la credite din acest an.
Potrivit Băncii Naţionale a Moldovei, creditele în lei s-au mai scumpit în luna februarie, când rata medie pe sistemul bancar a ajuns la 18,3% anual, faţă de 17,93% în luna ianuarie. În rest, dobânzile la creditele în lei au avut o evoluţie descendentă.
Pe categorii de credite, cea mai mare creştere a dobânzii, în luna august, a fost înregistrată la creditele de până la o lună – cu 2,24 puncte procentuale, până la 22,75% anual. După creditele pe termen foarte scurt urmează creditele de peste un an – rata dobânzii a crescut cu 0,78 puncte procentuale şi constituie 16,89%.
Dobânda la creditele de la o lună până la trei luni este în mărime de 17,51%, în creştere cu 0,52 puncte procentuale, de la trei până la şase luni – 18,54%, în creştere cu 0,6 puncte procentuale şi de la 6 până la 12 luni – 17,52%, în creştere cu 0,37 puncte procentuale.
Experţii independenţi susţin că până la finele acestui an rata medie a dobânzii la credite pe sistemul bancar ar putea să crească cu 2-3 puncte procentuale. Ei mai afirmă că în timpul apropiat Banca Naţională ar putea să revizuiască şi rata dobânzii de bază – 12,5% în prezent - pentru a stopa din ritmurile inflaţiei care, după opt luni, a ajuns la 7,9%, iar comparativ cu luna august 2005 se cifrează la 14,5%. Creşterea ratei dobânzii de bază va fi un argument în plus pentru bănci de a scumpi creditele.
În luna august, băncile comerciale au acordat credite în lei în sumă de peste 782 mil. lei şi în valută străină – circa 675 mil. lei. Rata medie a dobânzii la creditele în valută străină a fost, în luna august, relativ stabilă şi a constituit 10,95% anual.