SUA va oferi Republicii Moldova fonduri suplimentare pentru a sprijini eforturile ţării în ceea ce priveşte creşterea competitivităţii. Statele Unite vor suplini ajutorul cu încă 2,8 milioane de dolari, adăugător la cele 4,7 milioane anunţate anterior – în total 7,5 milioane de dolari pentru a ajuta Moldova în perioada de tranziţie. Despre aceasta a comunicat secretarul de stat al SUA, John Kerry, la conferinţa comună cu premierul Iurie Leancă, la Washington, transmite IPN.
John Kerry a comunicat jurnaliştilor că oficialii americani sunt mulţumiţi de faptul că Moldova continuă eforturile pentru semnarea Acordului de Asociere cu Uniunea Europeană. „Suntem foarte interesaţi în a-l ajuta pe prim-ministrul Leancă în eforturile sale de a continua iniţiativele anticorupţie din ţară. În timp ce eram în Republica Moldova, am avut ocazia de a vizita o fabrică de vin cu adevărat remarcabilă, o construcţie subterană destul de spectaculoasă”, a subliniat oficialul.
John Kerry a adăugat că viticultura este una dintre cele mai importante ramuri din punct de vedere al exportului moldovenesc şi SUA sunt impresionate de perspectivele şi capacitatea de a extinde această piaţă. „Există şi provocări. Constat cu regret că Rusia a făcut presiuni asupra Republicii Moldova pe fondul provocărilor din Ucraina. Este vorba despre sursele lor de energie şi capacitatea de a efectua schimburi comerciale. Dar ne-am angajat ferm să susţinem calea de dezvoltare pe care cetăţenii şi Guvernul Republicii Moldova au ales să o urmeze”, a conchis secretarul de stat al SUA.
Prim-ministrul Iurie Leancă a mulţumit administraţiei SUA şi poporului american pentru sprijinul generos oferit pe parcursul celor aproape 23 de ani de independenţă a Republicii Moldova în edificarea instituţiilor funcţionale şi a unei societăţi pluraliste şi tolerante. „Astăzi suntem pregătiţi pentru lansarea unui dialog strategic. Desigur, ne dorim să lansăm un dialog strategic la nivel guvernamental, pentru a asigura activitatea grupurilor de lucru pe diverse aspecte, inclusiv în domeniul energetic. Republica Moldova îşi doreşte mult să construiască interconectarea energetică cu Uniunea Europeană şi sprijinul american este esenţial în acest sens. Acelaşi lucru se referă şi la cooperarea în domeniul securităţii”, a spus Iurie Leancă.
Şeful executivului s-a referit şi la problemele din Ucraina, spunând că Republica Moldova este vecină cu Ucraina, are o frontieră comună cu lungimea de 1242 km şi că autorităţile de la Chişinău sunt profund îngrijorate de ceea ce se întâmplă în statul vecin.