logo

Studiu Social-Politic. SUMAR


https://www.ipn.md/ro/studiu-social-politic-sumar-7542_1095728.html

 


REZUMAT

Studiul actual vizează evaluarea opiniei locuitorilor Republicii Moldova fenomene sociale din Republica Moldova și opinia despre partide politice, și intenția de vot.

Datele au fost colectate prin intermediul unui sondaj la față în față (TAPI - Tablet Assisted Personal Interview) în perioada 11 ianuarie – 6 februarie 2023. Sondajul a fost efectuat pe un eșantion de 1421 de respondenți, cu vârsta de 18+ ani, locuitori ai Republicii Moldova (malul drept). Eșantionul este unul probabilistic stratificat multistadial și proporțional numărului populației, cu o marjă de eroare de ±2.9%.

Chestionarul a cuprins un întrebări despre principalele probleme din Republica Moldova, instituțiile sau fenomenele care se fac vinovate de problemele din țară, intenția de vot și partidul pe care l-ar vota atât pentru alegeri parlamentare câr și pentru alegeri locale în mun. Chișinău, profilul unui primar ideal ș.a.

Sondajul a fost efectuat de către Magenta Consulting pentru Friedrich Naumann Foundation for Freedom Romania and Republic of Moldova.

Cele mai importante probleme pentru Moldova

  • Cele mai des menționate probleme au fost de ordin economic (creșterea prețurilor, veniturile mici, lipsa locurilor de muncă și sărăcia). Majoritatea respondenților (62%) au menționat creșterea prețurilor, 13% - războiul din Ucraina și 12% - guvernarea rea.
  • Cele mai frecvent menționate instituții fenomene care se fac vinovate de problemele din țară au fost: guvernarea actuală (56%), politicienii care nu se gândesc la popor (29%), corupția (29%) și lucrul guvernării precedente (23%).

Direcția de dezvoltare în care trebuie să meargă RM. UE vs. Rusia

  • 48% dintre respondenți sunt de părere că direcția de dezvoltare în care trebuie să meargă Republica Moldova este de a fi membră a Uniunii Europene, iar 34% dintre respondenți consideră că Republica Moldova ar trebui să aibă relații mult mai apropiate cu Rusia (după modelul Belarus). Cele mai des menționate obstacole în calea aderării Republicii Moldova la Uniunea Europeană sunt corupția (23%) și sărăcia (16%).
  • 34% dintre respondenți sunt pentru unirea Republicii Moldova cu România.

Necesitatea de a apărea partide noi

  • 31% dintre respondenți consideră că Republica Moldova are nevoie de partide noi.

Creșterea prețurilor la energie

  • 20% dintre respondenți au declarat că sunt satisfăcuți de acțiunile guvernării pentru a rezolva problema creșterii prețurilor la energie din Moldova. O pondere de 79% au declarat că sunt nesatisfăcuți, (dintre care 54 p.p. foarte nesatisfăcuți).

Alegeri parlamentare

  • Dacă duminica viitoare ar avea loc alegeri parlamentare, top trei partide alese ar fi: PAS – 36%, PSRM – 19%, Partidul Politic ȘOR – 15%.

Alegeri locale în Municipiul Chișinău

  • Dacă duminica viitoare ar avea loc alegeri locale în mun. Chișinău, actualul Primar General – Ion Ceban, ar obține majoritatea voturilor.

 


DISCLAIMER: Autorii comunicatelor – nu agenția de presă IPN – poartă responsabilitate exclusivă pentru corectitudinea și esența conținutului comunicatului, prezentat spre publicare și/sau distribuire.