logo

Studiu: Efectele adverse ale impozitării tichetelor de masă


https://www.ipn.md/ro/studiu-efectele-adverse-ale-impozitarii-tichetelor-de-masa-7966_1097859.html

Impozitarea tichetelor de masă cu 24% din 1 ianuarie 2020 a adus după sine mai multe efecte adverse. Astfel, valoarea tichetelor de masă a scăzut cu 45%, iar cifra beneficiarilor s-a diminuat cu 40 %. Concluziile se regăsesc în cadrul unui studiu realizat de către compania sociologică iDATA în colaborare cu Asociația Investitorilor din România, Camera de Comerț Americană din Moldova și Camera de Comerț și Industrie Franța-Moldova și prezentat astăzi în cadrul unei conferințe de presă, transmite IPN.

Directorul executiv al companiei sociologice iDATA, Mihai Bologan, a declarat că 75% dintre beneficiari consideră tichetele de masă drept o creștere salarială importantă.

În același timp, întreprinderile mici și mijlocii au renunțat în mare parte să le mai ofere tichete de masă angajaților.„Impozitarea tichetelor de masă a afectat negativ circa 67% dintre angajații care beneficiază de tichete de masă și doar 33 la sută dintre aceștia au menționat că nu au fost afectați în urma impozitării tichetelor masă”, a precizat Mihai Bologan.

Cât privește beneficiile tichetelor de masă, directorul executiv iData a menționat că deținătorii tichetelor de masă au început să se alimentate mai calitativ. Referindu-se la opinia companiilor care au luat decizia de a oferi tichete de masă, Mihai Bologan a menționat că majoritatea nu sunt de acord cu impozitarea acestora și ar prefera ca ele să rămână neimpozitate. Unele companii ar accepta un impozit de maximum 12%. „54% dintre angajatori sunt extrem de satisfăcuți de sistemul tichetelor de masă, în timp ce 5% dintre ei au un grad de satisfacție mediu sau scăzut. Costurile implementării sistemului tichetelor de masă pentru multe companii depășesc beneficiile”, a mai spus Mihai Bologan.

O analiză arată că dacă în perioada aprilie 2018- aprilie 2023 au fost acordate tichete de masă în valoare de 1,48 de miliarde de lei.