logo

Studiu de fezabilitate privind impactul construcțiilor hidroenergetice de pe râul Nistru


https://www.ipn.md/ro/studiu-de-fezabilitate-privind-impactul-constructiilor-hidroenergetice-de-pe-rau-7967_1044058.html

Un studiu privind impactul curent și viitor al construcțiilor hidroenergetice de pe râul Nistru urmează a fi efectuat în perioada 2018-2019 în cadrul unui proiect lansat astăzi, 11 septembrie, de Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului și Programul Națiunilor Unite pentru Dezvoltare. Proiectul este finanțat de Guvernul Suediei și are un buget de 550 de mii de dolari.

Studiul va fi elaborat până la finele lui 2019. Proiectul mai prevede elaborarea unei noi metodologii de estimare a eventualelor prejudicii asupra ecosistemelor acvatice, care urmează a fi aprobată de Guvernul Republicii Moldova.

Potrivit PNUD, proiectul va contribui la consolidarea capacităților de negociere a Comisiei privind utilizarea stabilă și protecția fluviului Nistru, din care fac parte 19 reprezentanți ai autorităților administrației publice centrale și locale, instituțiilor științifice și non-guvernamentale de mediu. Comisia a fost creată în baza Acordului dintre Ucraina și Republica Moldova privind colaborarea în domeniul protecției mediului și dezvoltării durabile a bazinului râului Nistru, care a fost semnat de ambele părți la Roma în anul 2012.