Studenţii sunt chemaţi să se opună corupţiei în universităţi
https://www.ipn.md/ro/studentii-sunt-chemati-sa-se-opuna-coruptiei-in-universitati-7967_996278.html
Studenţii sunt chemaţi să se opună corupţiei în instituţiile de învăţământ superior prin implicarea în proiectul „Universităţi fără corupţie”, lansat de către membrii Centrului Naţional pentru Transparenţă şi Drepturile Omului. Apelul a fost făcut luni, 5 martie, de către directorul executiv al centrului, Artiom Maister, în cadrul unei conferinţe de presă, transmite Info-Prim Neo.
Proiectul vine să sensibilizeze studenţii. „Potrivit unui studiu realizat de Transparency International în anul trecut, circa 50% dintre studenţi au recunoscut că studenţii comit tentative de corupţie, iar un studiu realizat de către centrul nostru ne arată că circa 70% dintre studenţi cunosc sau au auzit despre cazuri de corupţie în instituţiile pe care le reprezintă. Acest fapt ne demonstrează că subiectul este actual şi problema este răspândită”, a declarat Artiom Maister.
Proiectul lansat conţine 3 componente: training – în care vor fi instruiţi 20 de studenţi despre specificul fenomenului corupţiei; cercetare – în cadrul căreia se va realiza un studiu sociologic în 2 universităţi de stat din Republica Moldova: ASEM şi USM şi mobilizare – ridicarea nivelului de conştientizare cu privire la fenomenul corupţiei.
Trainingul va începe cu un modul bazat pe un Ghid practic pentru cercetările realizate de către studenţi. „Acesta ne prezintă modul de organizare a unei cercetări, toate etapele care trebuie de parcurs şi informaţiile detaliate despre modul de realizare a unui focus-grup. De asemenea, sunt publicate informaţiile cu privire la modul de realizare a unui raport de cercetare şi monitorizare a corupţiei. Un fapt important este că sistemul de metode de cercetare este adaptat la sistemul de învăţământ al Europei de Sud-Est”, a menţionat Natalia Covrig, coordonator cercetare în cadrul Centrului Naţional pentru Transparenţă şi Drepturile Omului.
Tina Malaniuc, coordonator comunicare, a menţionat că acest proiect este ajustat la nivel internaţional, centrul făcând parte dintr-o reţea studenţească anticorupţie. „Aceasta cuprinde 5 ţări: Macedonia, Serbia, Croaţia, Bulgaria şi Moldova, care optează pentru cercetarea şi combaterea fenomenului corupţiei, iar în acest sens au fost elaborate mai multe proiecte”, a specificat Tina Malaniuc.
Potrivit organizatorilor, proiectul se desfăşoară în perioada 1 ianuarie 2012 – 1 februarie 2013 şi va implica 20 de studenţi, care vor participa la flash-moburi şi mese rotunde pentru educarea şi a altor studenţi. Centrul Naţional pentru Transparenţă şi Drepturile Omului este un ONG, misiunea căruia este de a promova valorile democratice şi bunele practici, bazate pe principii de transparenţă, participare civică şi respectarea drepturilor omului.